Sju projekt får anslag i EU:s program för forskarmobilitet
26 juni 2018
Intresset för EU:s program för forskarmobilitet är stort. 60 projekt från Uppsala universitet deltog i årets utlysning där sju projekt beviljades medel.
Sju forskningsprojekt vid Uppsala universitet har beviljats anslag i årets omgång av EU:s program för forskarmobilitet som framför allt riktar sig till doktorander, Marie Skłodowska-Curie Actions - Innovative Training Networks (MSCA - ITN). Hela 60 projekt från Uppsala universitet deltog i årets utlysning.
– Det är roligt att så många är intresserade och vill söka. Det här är ett attraktivt program och man kan säga att det handlar om en form av europeisk doktorandutbildning, säger Anders Jonsson, EU-handläggare vid planeringsavdelningen.
Beviljandegraden vid Uppsala universitet ligger i år på 12 procent.
– Det kan låta lite, men för det här programmet är det ett mycket bra resultat. Det är väldigt hög konkurrens och den genomsnittliga beviljandegraden totalt sett är 8 procent, säger Anders Jonsson.
Inom hela EU har 1 461 projekt beviljats medel i årets utlysning. Anslagen sträcker sig över fyra år och ligger på mellan 300 000 till en miljon euro.
Cecilia Persson, professor vid institutionen för teknikvetenskaper, har fått anslag till forskningsprojektet Nu-Spine. Hon är också koordinator för de partneruniversiteten och företag som deltar i arbetet.
– Det här betyder jättemycket. Det är ett stort projekt med 15 doktorander vid tre universitet och tre företag i Europa som vi ska koordinera. Ytterligare tre partners är också involverade från klinik och industri, säger hon.
Målet är att utveckla bättre material och implantat för ryggen och arbetet sker i nära samarbete med industrin. Några bakomliggande faktorer till att just Nu-Spine fick anslag var projektets forskningskvalitet och det upparbetade samarbetet mellan partneruniversiteten, tror Cecilia Persson:
– Vi fick högsta betyg avseende vetenskaplig excellens i utvärderingen. Vi har också pågående samarbeten och är överens om hur arbetet ska gå till.
Just nu förbereder de rekryteringen av de doktorander som ska ingå i projektet för att kunna dra igång den första januari 2019.
Josefin Svensson
Forskare och projekt som tilldelats medel i Marie Skłodowska-Curie Actions - Innovative Training Networks 2018:
- Louise von Essen, institutionen för kvinnors och barns hälsa: ENTWINE
- Terje Falck-Ytter, institutionen för psykologi: SAPIENS
- Karl-Johan Lindholm, institutionen för arkeologi och antik historia: TerraNova
- Taija Makinen, institutionen för immunologi, genetik och patologi: V.A. Cure
- Cecilia Persson (som också koordinerar projektet), institutionen för teknikvetenskaper: NU-SPINE
- Stina Syvänen, institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap: PET-AlphaSy
- Maria Tenje, institutionen för teknikvetenskaper: EUROoC
Fakta
Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) är EU:s program för forskarrörlighet. Det stödjer forskares karriärutveckling och ska samtidigt ge möjlighet till en lämplig balans mellan arbetsliv och familjeliv. Rörlighet är ett centralt krav i MSCA. Forskare får finansiering på villkor att de flyttar från ett land till ett annat för att bredda eller fördjupa sin kompetens.
Programmet är indelat i fyra olika varianter beroende på var i karriären forskaren befinner sig. Innovative Training Networks (ITN) riktar sig framför allt till doktorander där 70 procent av deltagarna i projekten ska vara doktorander.
Läs mer om MSCA på medarbetarportalen.
Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten
-
Medaljer från Kungen
08 juni 2018
Kungen har beslutat tilldela Uppsala universitets rektor Eva Åkesson respektive Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap, H.M. Konungens medalj.
-
Nytt europeiskt samarbete inom speldesign
01 juni 2018
7-8 juni är institutionen för speldesign på Campus Gotland värd för det första europeiska symposiet för högre utbildningar inom organisationen "Higher Education Video Game Alliance".
-
Bättre benhälsa på forntiden – en fråga om livsstil?
29 maj 2018
Sjukdomen osteoporos, eller benskörhet, blir allt vanligare i Sverige. Annat var det för 5 000 år sedan, visar arkeologiska fynd från Gotland. Ska vi leva mer som på forntiden för att få bättre benhälsa? Det är temat för ett seminarium i Almedalen...
-
Berättelser om en framväxande demokrati i Burkina Faso
29 maj 2018
Genom att dokumentera vanliga människors berättelser och observera folkliga protester, militärkupp och demonstrationer har forskare följt framväxten av en demokratisk utveckling i västafrikanska Burkina Faso.
-
Först ut med digital konstvetenskap
23 maj 2018
Hur bidrar digitaliseringen till en ny förståelse av konst och arkitektur, både historiskt och idag? Det är fokus för ett nystartat masterprogram i digital konstvetenskap, som är helt nätbaserat och ges av institutionen för konstvetenskap via Camp...
-
Årets pedagogiska pristagare utsedda
23 maj 2018
2018 års pedagogiska pristagare vid Uppsala universitet undervisar i ämnen kopplade till, konstvetenskap, informatik och media, farmaceutisk biovetenskap och informationsteknologi. Det fria pedagogiska priset tilldelas universitetslektor Orsi Husz...
-
Kraftsamling för forskning om högre utbildning
23 maj 2018
Det finns påfallande lite forskning om högre utbildning i Sverige men en stor del av forskningen om högre utbildning finns vid Uppsala universitet. Genom ett forskarnätverk för forskning om högre utbildning kraftsamlar nu forskarna för att utveckl...
-
Bidra till forskningen om Selma Lagerlöf
21 maj 2018
Forskningen om en Selma Lagerlöf saknar en viktig pusselbit som du kan hjälpa till med. Vad svarade Selma Lagerlöf på alla de läsarbrev som skickades till författaren? Över 40 000 läsarbrev finns i arkiven och nu efterlyser forskarna svarsbrev frå...
-
Mänsklig mångfald som forskningsobjekt
07 maj 2018
Det finns en stor mänsklig mångfald i till exempel språk, kultur och biologiskt. Förståelsen av mångfalden är central för mycket forskning men samtidigt är det viktigt att hantera de etiska frågor som forskningen skapar. Forskarnätverket Human Div...
-
Spel ökar förståelsen för funktionsvariationer
02 maj 2018
Studenter i speldesign har tagit fram en prototyp till ett spel med syfte att öka tillgängligheten till arbetsmarknaden för personer som lever med ASD (autism spectrum disorder).
-
Gemensamma måltider viktiga för välbefinnandet
02 maj 2018
Hur, var och när vi äter är centrala frågor för människans hälsa och välbefinnande. Ett multidisciplinärt forskarnätverk vid Uppsala universitet syftar till att fördjupa kunskapen om måltiders betydelse.
-
Med sikte på datorstödda analysverktyg för texter
27 april 2018
I forskningsprogrammet "Från närläsning till fjärrläsning" byggs grunden till en infrastruktur för datorstödd textanalys av svenska texter.
-
Två Uppsalaforskare invalda i amerikansk akademi
18 april 2018
Den amerikanska akademin American Academy of Arts and Sciences har nyligen valt in nya medlemmar. Två Uppsalaforskare har valts in som internationella hedersmedlemmar.
-
Är medborgarskap nödvändigt för att vara del i en demokrati?
13 april 2018
Medborgliga rättigheter kopplas idag oftast till medborgarskap i ett land. Men hur fungerar det ihop med en allt större globalisering och ökad rörlighet?
-
Vetenskaplig ledare sugen på utmaning sökes
10 april 2018
Centre for Integrated Research on Culture and Society, CIRCUS, vid Uppsala universitet söker en vetenskaplig ledare som ska bygga upp och leda verksamheten.
-
Ett skepp kommer lastat: Vikingautställning landar i USA
09 april 2018
I slutet av april landar ett skepp i New York med utställningen ”The Vikings begin”. Då påbörjas en två år lång utställningsturné i USA med ett urval 1 300 år gamla föremål från tiden före vikingatiden. De förvaras i vanliga fall på Gustavianum i ...
-
Johan Svedjedal får Eva Bonniers stipendium
29 mars 2018
Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap, får Eva Bonniers stipendium för sin bok om Karin Boyes författarliv.
-
Konstvetare får pris från Vitterhetsakademien
19 mars 2018
Varje år delar Vitterhetsakademien ut pris för förtjänta vetenskapliga arbeten. Filosofie doktor Hedvig Mårdh vid Uppsala universitet är en av 2017 års pristagare.
-
Det svarta järnet – ny bok om svensk vapenindustri
19 mars 2018
Upprustningen av Sveriges försvar är åter högaktuellt. Efter drygt två årtionden av nedrustning med nedlagda regementen och avskaffad värnplikt växer opinionen för att det svenska försvaret ska rustas upp igen som skydd mot den ökade spänningen i...
-
Humanistiska teatern får Plåtpriset
09 mars 2018
Humanistiska teatern vid Uppsala universitet är en byggnad som redan fått stor uppmärksamhet och nu är det dags igen. Byggnaden har fått Plåtpriset, som delas ut under evenemanget Plåt18. Och det kan bli fler priser.