Hållbar urbanisering kräver samarbete
3 juni 2019
Söndagen 30 juni hålls sex seminarier i Almedalen om hållbarhet och urbanisering med fokus på Indien och Sverige. Vi intervjuade Swaminathan Ramanathan, gästforskare, och Owe Ronström, professor i etnologi, båda vid institutionen för kulturantropologi och etnologi.
Vad handlar seminarierna om?
– Ramen för seminarierna är forskningsprogrammet Future Urbanisms vid Campus Gotland och vi har valt fyra teman från programmet för seminarierna: mobilitet, vatten och energi, mat och hälsa respektive boende och skydd, säger Owe Ronström.

institutionen för kulturantropologi och etnologi.
Foto: Anders Berndt
– Seminarierna fokuserar på hur vi kan uppnå en hållbar utveckling i den globala urbanisering som sker. Prognoser säger att cirka 75 procent av Indiens befolkning kommer att bo i städer år 2050 och eftersom Indiens befolkning är en stor del av jordens befolkning kommer den urbaniseringen att ha en massiv inverkan för hur en hållbar utveckling ska kunna uppnås och det kommer att påverka livet i Sverige, Skandinavien och resten av världen, säger Swaminathan Ramanathan.
Vilka utmaningar finns det med att skapa en hållbar urbanisering?
– Seminarierna handlar om enorma utmaningar på alla möjliga sätt: ekologiska, humanistiska, kulturella, sociala, ekonomiska, samarbeten. Det är några av nyckelutmaningarna som rör vår framtid, säger Owe Ronström och fortsätter:

för kulturantropologi och etnologi.
Foto: Mikael Wallerstedt
– Men första utmaningen är att kartan redan är ritad sedan många år. Sverige ses som ett utvecklat land som levererar lösningar och ger hjälp till underutvecklade länder. Och vi har försökt pressa in Indien i den kartan. Men Sverige kan inte längre se sig som leverantören av lösningar. Vi måste hitta andra sätt att samarbeta som är mycket mer jämlika och som tar med hur Indien kan stödja Sverige och hur indiska lösningar kan användas i Sverige. Och förstås tvärtom, säger Owe Ronström.
– Svenska lösningar är välkända, av världsklass och väletablerade i världen, den kanalen ut i världen är redan etablerad. Men det finns också lokala lösningar som Indien har utvecklat som borde spridas över världen, säger Swaminathan Ramanathan.
Vad hoppas ni seminarierna ska bidra med?
– Forskningsprogrammet placerades på Campus Gotland delvis på grund av Almedalsveckan. För att hantera de här utmaningarna måste alla viktiga intressenter samlas och det är precis det som är Almedalsveckan, säger Swaminathan Ramanathan.
– Vi försöker koppla till FNs globala mål för hållbar utveckling och då inte bara till målen om skydd, mobilitet etcetera utan också sjuttonde målet som handlar om att vi måste hantera de övriga globala målen genom samarbete, diskussion och hjälp till varandra, säger Owe Ronström.
Fakta
Under Almedalsveckan hålls sex seminarier öppna för alla intresserade om hållbar urbanisering. Seminarierna bottnar i forskningsprogrammet Future Urbanisms vid institutionen för kulturantropologi och etnologi vid Campus Gotland, Uppsala universitet:
- 9.30–10.30: India’s urban future is everybody’s future. What can we do for sustainability?
Film från seminariet India’s urban future is everybody’s future - 10.30–11.10: Moving people, not cars
Film från seminariet Moving people, not cars - 11.30–12.10: Affordable housing for all urban citizens – the shelter challenge
Film från seminariet Affordable housing for all urban citizens - 12.50–13.30: Building a new biocircular economy – the water and energy challenge
Film från seminariet Building a new biocircular economy - 13.50–14.30: Sustainability as a life style – the food and health challenge
Film från seminariet Sustainability as a life style - 14.30–15.30: India’s urban future is everybody’s future. What can sustainability do for us?
Film från seminariet India’s urban future is everybody’s future.
Läs mer
Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten
-
Heléne Lööw är årets Martin H:son Holmdahl-pristagare
30 oktober 2015
Martin H:son Holmdahl-stipendiet är Uppsala universitets främsta utmärkelse för insatser som främjar mänskliga fri- och rättigheter. I år delas priset ut till docent Heléne Lööw vid historiska institutionen för hennes betydelsefulla insatser för m...
-
Osmanskt kulturarv i Uppsala digitaliserat
26 oktober 2015
Uppsala universitetsbibliotek förvarar omfattande samlingar av turkiskt/osmanskt ursprung. Nu har ett urval ur detta material digitaliserats och gjorts tillgängligt på nätet, tack vare ett generöst bidrag från Turkiet.
-
Forskning om den goda staden
14 oktober 2015
Missa inte möjligheten att lyssna och delta i debatt och föredrag om den goda staden.
-
Mitt i mediastormen om en militärkupp
14 oktober 2015
16 september 2015 gjordes en militärkupp i Burkina Faso. Två veckor senare har kuppen misslyckats och ordningen i landet börjat återställas. En pusselbit för att slå tillbaka kuppen var Sten Hagberg, forskare i kulturantropologi vid Uppsala univer...
-
Militärkupp slogs tillbaka med organisation och sociala medier
14 oktober 2015
16 september 2015 gjordes en militärkupp i Burkina Faso och hoppet för en fortsatt demokratisk utveckling i både Burkina Faso och Västafrika i stort sjönk. Men två veckor senare hade Burkina Faso lyckats fängsla kuppmakarna och återställa ordningen.
-
Föreläsningar: Fokus på Bysans och Konstantinopel
12 oktober 2015
Under mer än 1000 år var Konstantinopel huvudstad i det bysantinska riket, ett dynamiskt rike som förenade öst med väst och antiken med medeltiden. I en rad föreläsningar vid Uppsala universitet kommer några av världens främsta auktoriteter att be...
-
Med fokus på könsnormer och narkotikaspaning
07 oktober 2015
Anneli Häyrén, forskare vid Centrum för genusvetenskap, har fått 3,7 miljoner kronor från Vinnova för att tillsammans med Polismyndigheten studera könsnormer i narkotikaspaning.
-
Ny avhandling: Synen på kvinnligt musicerande i antikens Rom hänger sig kvar
05 oktober 2015
I en nyutkommen doktorsavhandling av antikhistorikern Erika Lindgren Liljenstolpe vid Uppsala universitet undersöks attityder till musicerande kvinnor i antikens Rom. Studien blottlägger en period av kvinnors musikhistoria som tidigare studerats y...
-
Forskning pågår: Om integration av barn och unga
05 oktober 2015
Vad är svenskhet och hur överförs den? Vilken förmåga har lärarna i skolan att möta föräldrar och elever med olika kulturell bakgrund? Hur tar Sverige hand om ensamkommande flickor och deras integration? Dessa frågor och fler tas upp under konfere...
-
Nominera till Humtankpriset
02 oktober 2015
Senast 28 oktober kan du nominera en akademiker som har lyft fram humaniora i offentligheten och visat att humaniora är relevant också utanför universiteten.
-
Professor Tor Broström är Årets byggnadsvårdare
02 oktober 2015
Tor Broström, professor i Kulturvård vid Uppsala universitet - Campus Gotland har utsetts till Årets byggnadsvårdare inom kategorin Utveckla.
-
Teater för det kritiska samtalet
29 september 2015
En kärna i humaniora är dialogen och det kritiska samtalet. För att utveckla och vässa humanistisk utbildning och forskning bygger Uppsala universitet därför en Humanistisk teater speciellt avpassad för det kritiska samtalet. Arkitektur, teknik, i...
-
Historisk-filosofiska fakulteten utser nya hedersdoktorer
28 september 2015
Robert Darnton, professor emeritus och tidigare universitetsbibliotekarie vid Harvard, samt Hiroshi Maruyama, professor emeritus i sociologi vid Muroran Institute of Technology, Japan, har utnämnts till hedersdoktorer vid historisk-filosofiska fak...
-
Ny avhandling: Wikipedianer och Wikipedias roll i samhället
28 september 2015
I en ny avhandling från Uppsala universitet undersöker Arwid Lund hur wikipedianer, personer som bidrar med information till Wikipedia, ser på sitt arbete med uppslagsverket. Varför engagerar de sig och hur ser de på sin egen och Wikipedias roll i...
-
Unga forskares villkor i centrum
23 september 2015
För Mattias Lundberg, nyvald ledamot i Sveriges unga akademi är engagemanget i unga forskares situation och vikten av forskning, inte minst humanistisk forskning, en stark drivkraft.
-
Vill sprida kunskap om flerspråkighet
22 september 2015
Leena Huss forskning kretsar kring minoritetsspråk- och kulturer. I våras mottog hon Uppsala universitets lika villkorspris, bland annat för sitt mångåriga arbete och engagemang för att öka förståelsen för minoritetskulturer vid universitetet.
-
Mattias Lundberg utnämnd till Årets rookie av Radioakademin
18 september 2015
Årets radiorookie 2015 är Mattias Lundberg, docent vid institutionen för musikvetenskap. Årets rookie är en av utnämningarna som ingår i Stora radiopriset som delas ut av Radioakademin.
-
Etruskiska gravar under luppen
15 september 2015
Arkeologen Fredrik Tobin vid Uppsala universitet har lett arbetet med att dokumentera flera hundra tidigare okända etruskiska gravar i San Giovenale, Italien. Nu presenterar han de viktigaste fynden i sin doktorsavhandling.
-
Årets Disapris till Sara Danius
14 september 2015
Sara Danius, uppsalaalumn, Svenska Akademiens ständiga sekreterare och professor vid Stockholms universitet, har utsetts till 2015 års Disapristagare. Hon får priset för sitt populärvetenskapliga författarskap. Den 10 november föreläser hon på Mus...
-
Ökad samverkan mellan forskning och muséer
14 september 2015
Våren 2015 startade seminarieserien "Materiell kultur" i samverkan mellan forskare och museianställda. I "Materiell kultur" förenas teorier och praktik och deltagarna utforskar till exempel hur vi förmedlar kunskap och dess olika konsekvenser.