Mitt i mediastormen om en militärkupp
14 oktober 2015

Under militärkuppen i Burkina Faso i september 2015 fungerade Sten Hagberg, professor i kulturantropologi vid Uppsala universitet, som en informationscentral både för befolkningen och omvärlden.
16 september 2015 gjordes en militärkupp i Burkina Faso. Två veckor senare har kuppen misslyckats och ordningen i landet börjat återställas. En pusselbit för att slå tillbaka kuppen var Sten Hagberg, forskare i kulturantropologi vid Uppsala universitet.
– Jag har varit i ett medialt stormöga de senaste veckorna, berättar Sten Hagberg, professor i kulturantropologi och expert på Burkina Faso.
Sten Hagberg följde kuppen noggrant från Sverige via bland annat sociala medier. Han fick berättelser, bilder, ögonvittnesskildringar och filmer direkt från alla människor han känner och har kontakt med i Burkina Faso. Sten Hagberg blev en informationscentral med mängder av kontakter i landet och kontakter med omvärldens medier.
Med hjälp av direktrapporteringen och sina kunskaper om landet kunde han snabbt bidra till motståndet mot militärkuppen genom att skriva debattartiklar, göra intervjuer för fransk och belgisk TV och radio och sprida informationen vidare via sociala medier inte minst till befolkningen inne i Burkina Faso.
Forskar om Burkina Faso
Sten Hagberg är forskare i kulturantropologi och forskar bland annat om och i Burkina Faso.
– Min tålmodiga vetenskapliga dokumentation under många år är givetvis grunden för mina uttalanden under de här kuppdagarna. Men det är också en stor del av mitt liv och hem. Om militärkuppen hade lyckats skulle jag kanske inte kunnat återvända till Burkina Faso efter mina uttalanden. Det ger förstås en nerv till mitt engagemang som slår igenom i media.
– Men jag tummar inte på min objektivitet. Jag vill inte sitta i en sits som jag inte kan försvara. Det är väldigt viktigt att jag kan stå för mina uttalanden. Det har krävts ett visst mod men jag var tvungen att bidra med det jag kunde göra. Det fanns inget alternativ.
Utifrån sina grundliga kunskaper om landet och regionen har Sten Hagberg berättat och levandegjort skeendet timme för timme för omvärlden men också för befolkningen i Burkina Faso. Befolkningens viktigaste informationskällor under de två veckorna har varit en motståndsradio och information via sociala medier.
Franskspråkig media central
På kvällen torsdagen den 17 september, dagen efter kuppen, intervjuas Sten Hagberg av fransk TV på både engelska och franska. De intervjuerna fick ett enormt genomslag inne i franskspråkiga Burkina Faso.
– Jag fick direkt reaktioner via sociala medier från Burkina Faso att människor hade sett och hört intervjuerna.
I en militärkupp är det givetvis oerhört betydelsefullt för folkets motstånd att de får veta så mycket som möjligt om vad som händer i landet och får höra omvärldens fördömande.
Skrämmande bilder
– Jag har sett mängder med bilder på döda och skadade personer, framför allt ungdomar. Att se alla bilder har tagit mig väldigt hårt psykiskt. En tonåring som inte ens var med i protesterna som dött av en förlupen kula, andra som har köttsår efter machetehugg av säkerhetsstyrkorna. Ungdomarna har visat ett otroligt mod som ställt sig mot elitstyrkor som är rena Hamiltontyperna (Hamilton är Jan Guillous romanfigur som är en extrem yrkesmilitär).
– Men jag skickar aldrig bilder på döda och skadade vidare, det är ett etiskt ställningstagande.
Dags för vetenskapligt fältarbete
Samma dag som det här skrivs är Sten Hagberg på väg till huvudstaden Ouagadougou för vetenskapligt fältarbete bara någon vecka efter att kuppförsöket har misslyckats.
– Burkinas folk gjorde en fantastisk historia, nu återstår att fånga upp och berätta alla berättelser från vanliga människor och ledare - både de som stödde kuppen och de som motsatte sig.
Relaterad information
Länkar i kronologisk ordning till några av Sten Hagbergs debattartiklar, intervjuer och blogginlägg.
- 4 november 2014: Blogginlägg Mats Utas blogg om revolutionen oktober 2014
- 17 september: Blogginlägg Mats Utas blogg
- 17 september: Debattartikel SvT opinion
- 17 september: Fyens stiftstidene
- 17 september: Debattartikel Globalnyt
- 17 september: Debattartikel Nordic Africa News
- 18 september: Intervju i radiokanalen RCF
- 21 september: Debattartikel i Upsala Nya Tidning.
- 28 september: Blogginlägg Mats Utas blogg
- 3 oktober: Debattartikel i ETC
Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten
-
Bättre benhälsa på forntiden – en fråga om livsstil?
29 maj 2018
Sjukdomen osteoporos, eller benskörhet, blir allt vanligare i Sverige. Annat var det för 5 000 år sedan, visar arkeologiska fynd från Gotland. Ska vi leva mer som på forntiden för att få bättre benhälsa? Det är temat för ett seminarium i Almedalen...
-
Berättelser om en framväxande demokrati i Burkina Faso
29 maj 2018
Genom att dokumentera vanliga människors berättelser och observera folkliga protester, militärkupp och demonstrationer har forskare följt framväxten av en demokratisk utveckling i västafrikanska Burkina Faso.
-
Först ut med digital konstvetenskap
23 maj 2018
Hur bidrar digitaliseringen till en ny förståelse av konst och arkitektur, både historiskt och idag? Det är fokus för ett nystartat masterprogram i digital konstvetenskap, som är helt nätbaserat och ges av institutionen för konstvetenskap via Camp...
-
Årets pedagogiska pristagare utsedda
23 maj 2018
2018 års pedagogiska pristagare vid Uppsala universitet undervisar i ämnen kopplade till, konstvetenskap, informatik och media, farmaceutisk biovetenskap och informationsteknologi. Det fria pedagogiska priset tilldelas universitetslektor Orsi Husz...
-
Kraftsamling för forskning om högre utbildning
23 maj 2018
Det finns påfallande lite forskning om högre utbildning i Sverige men en stor del av forskningen om högre utbildning finns vid Uppsala universitet. Genom ett forskarnätverk för forskning om högre utbildning kraftsamlar nu forskarna för att utveckl...
-
Bidra till forskningen om Selma Lagerlöf
21 maj 2018
Forskningen om en Selma Lagerlöf saknar en viktig pusselbit som du kan hjälpa till med. Vad svarade Selma Lagerlöf på alla de läsarbrev som skickades till författaren? Över 40 000 läsarbrev finns i arkiven och nu efterlyser forskarna svarsbrev frå...
-
Mänsklig mångfald som forskningsobjekt
07 maj 2018
Det finns en stor mänsklig mångfald i till exempel språk, kultur och biologiskt. Förståelsen av mångfalden är central för mycket forskning men samtidigt är det viktigt att hantera de etiska frågor som forskningen skapar. Forskarnätverket Human Div...
-
Spel ökar förståelsen för funktionsvariationer
02 maj 2018
Studenter i speldesign har tagit fram en prototyp till ett spel med syfte att öka tillgängligheten till arbetsmarknaden för personer som lever med ASD (autism spectrum disorder).
-
Gemensamma måltider viktiga för välbefinnandet
02 maj 2018
Hur, var och när vi äter är centrala frågor för människans hälsa och välbefinnande. Ett multidisciplinärt forskarnätverk vid Uppsala universitet syftar till att fördjupa kunskapen om måltiders betydelse.
-
Med sikte på datorstödda analysverktyg för texter
27 april 2018
I forskningsprogrammet "Från närläsning till fjärrläsning" byggs grunden till en infrastruktur för datorstödd textanalys av svenska texter.
-
Två Uppsalaforskare invalda i amerikansk akademi
18 april 2018
Den amerikanska akademin American Academy of Arts and Sciences har nyligen valt in nya medlemmar. Två Uppsalaforskare har valts in som internationella hedersmedlemmar.
-
Är medborgarskap nödvändigt för att vara del i en demokrati?
13 april 2018
Medborgliga rättigheter kopplas idag oftast till medborgarskap i ett land. Men hur fungerar det ihop med en allt större globalisering och ökad rörlighet?
-
Vetenskaplig ledare sugen på utmaning sökes
10 april 2018
Centre for Integrated Research on Culture and Society, CIRCUS, vid Uppsala universitet söker en vetenskaplig ledare som ska bygga upp och leda verksamheten.
-
Ett skepp kommer lastat: Vikingautställning landar i USA
09 april 2018
I slutet av april landar ett skepp i New York med utställningen ”The Vikings begin”. Då påbörjas en två år lång utställningsturné i USA med ett urval 1 300 år gamla föremål från tiden före vikingatiden. De förvaras i vanliga fall på Gustavianum i ...
-
Johan Svedjedal får Eva Bonniers stipendium
29 mars 2018
Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap, får Eva Bonniers stipendium för sin bok om Karin Boyes författarliv.
-
Konstvetare får pris från Vitterhetsakademien
19 mars 2018
Varje år delar Vitterhetsakademien ut pris för förtjänta vetenskapliga arbeten. Filosofie doktor Hedvig Mårdh vid Uppsala universitet är en av 2017 års pristagare.
-
Det svarta järnet – ny bok om svensk vapenindustri
19 mars 2018
Upprustningen av Sveriges försvar är åter högaktuellt. Efter drygt två årtionden av nedrustning med nedlagda regementen och avskaffad värnplikt växer opinionen för att det svenska försvaret ska rustas upp igen som skydd mot den ökade spänningen i...
-
Humanistiska teatern får Plåtpriset
09 mars 2018
Humanistiska teatern vid Uppsala universitet är en byggnad som redan fått stor uppmärksamhet och nu är det dags igen. Byggnaden har fått Plåtpriset, som delas ut under evenemanget Plåt18. Och det kan bli fler priser.
-
Vad är dina kläder gjorda av?
05 mars 2018
Har du tänkt på vad dina kläder är gjorda av eller hur de påverkar dig eller hur de framställs? Det är några frågor du kan få svar på Uppsala universitets vetenskapsfestival SciFest nu i helgen.
-
Gunilla Fricks boksamling donerad till biblioteket
02 mars 2018
Uppsala universitetsbibliotek har som donation mottagit en större boksamling efter docent och universitetslektor Gunilla Frick (1930-2016). Böckerna, som förmedlats via Konstvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet, har under hösten 201...