Andra sidor av migration
2017-11-14

Migration och en värld med människor i rörelse är temat lördagen 18 november på Gustavianum. Alla, stora som små, är välkomna.
Korta föredrag, diskussioner, plockmat, aktiviteter för barnen och en film om Uppsala pridefestival är ingredienserna för en temadag om migration.
Lördagen 18 november kommer Gustavianum att fyllas med aktiviteter med koppling till migration och en värld i rörelse.
– Det sker stora migrationsströmmar över världen och det talas mycket om migration och migrationsfrågor i svensk offentlighet och i världen. Men istället för att bara utgå från svensk debatt vill vi angripa och belysa frågeställningarna på vårt eget sätt baserat på den forskning som bedrivs vid Uppsala universitet, säger Sten Hagberg, professor vid institutionen för kulturantropologi och etnologi och föreståndare för Forum för Afrikastudier.
Som besökare kommer du kunna lyssna på 15 minuter långa föredrag om till exempel migrationen mellan Mexico och USA eller hur den turkiska invandringen till Europa påverkat den mångkulturella språkpolitiken. Eller hur de muslimska tartarerna kom till Balkanhalvön.
– Vi kommer diskutera migration och folkvandringar utifrån olika historiska och samtida perspektiv och med utgångspunkt från olika delar av världen och utifrån olika forskningsämnen.
På temadagen kommer också regissören och uppsalabon Kavita Das Gupta visa och diskutera sin nya film "Welcome OUT" som är under produktion. Den handlar om Uppsala pridefestival Welcome OUT i september 2017.
Men varför visar ni en film om pridefestivalen på en temadag om migration?
– Många nyanlända har fått utstå förföljelse på grund av sexuell läggning eller könsidentitet och festivalen Welcome OUT i Uppsala fokuserade bland annat på den gruppen. Det är också viktigt att visa att Uppsala kan vara en plats där människor kan får vara som de är och visa sin identitet och läggning.
Besökarna kommer också att få tillfälle att smaka på plockmat från olika delar av världen, bland annat från Burkina Faso och för barnen kommer det att finnas olika aktiviteter, som till exempel marmorering.
– Temadagen som vi anordnat varje höst sedan 2012 brukar bli väldigt rolig, avslutar Sten Hagberg.
---
- Tid: 18 november kl. 12.00-16.00
- Plats: Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum. Akademigatan 3.
- Program: Temadagen Migration: Världen i rörelse
- Arrangörer:
Områdesstudierna vid Uppsala universitet:
- Forum för Afrikastudier
- Forum för Kinastudier
- Forum för Sydasienstudier
- Forum för turkiska studier
- Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier
- Svenska institutet för Nordamerikastudier (Sinas)
och
Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten
-
Två Uppsalaforskare invalda i amerikansk akademi
2018-04-18
Den amerikanska akademin American Academy of Arts and Sciences har nyligen valt in nya medlemmar. Två Uppsalaforskare har valts in som internationella hedersmedlemmar.
-
Kraftsamling för forskning om högre utbildning
2018-04-18
Det finns påfallande lite forskning om högre utbildning i Sverige men en stor del av forskningen om högre utbildning finns vid Uppsala universitet. Genom ett forskarnätverk för forskning om högre utbildning kraftsamlar nu forskarna för att utveckl...
-
Är medborgarskap nödvändigt för att vara del i en demokrati?
2018-04-13
Medborgliga rättigheter kopplas idag oftast till medborgarskap i ett land. Men hur fungerar det ihop med en allt större globalisering och ökad rörlighet?
-
Vetenskaplig ledare sugen på utmaning sökes
2018-04-10
Centre for Integrated Research on Culture and Society, CIRCUS, vid Uppsala universitet söker en vetenskaplig ledare som ska bygga upp och leda verksamheten.
-
Ett skepp kommer lastat: Vikingautställning landar i USA
2018-04-09
I slutet av april landar ett skepp i New York med utställningen ”The Vikings begin”. Då påbörjas en två år lång utställningsturné i USA med ett urval 1 300 år gamla föremål från tiden före vikingatiden. De förvaras i vanliga fall på Gustavianum i ...
-
Johan Svedjedal får Eva Bonniers stipendium
2018-03-29
Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap, får Eva Bonniers stipendium för sin bok om Karin Boyes författarliv.
-
Konstvetare får pris från Vitterhetsakademien
2018-03-19
Varje år delar Vitterhetsakademien ut pris för förtjänta vetenskapliga arbeten. Filosofie doktor Hedvig Mårdh vid Uppsala universitet är en av 2017 års pristagare.
-
Det svarta järnet – ny bok om svensk vapenindustri
2018-03-19
Upprustningen av Sveriges försvar är åter högaktuellt. Efter drygt två årtionden av nedrustning med nedlagda regementen och avskaffad värnplikt växer opinionen för att det svenska försvaret ska rustas upp igen som skydd mot den ökade spänningen i...
-
Humanistiska teatern får Plåtpriset
2018-03-09
Humanistiska teatern vid Uppsala universitet är en byggnad som redan fått stor uppmärksamhet och nu är det dags igen. Byggnaden har fått Plåtpriset, som delas ut under evenemanget Plåt18. Och det kan bli fler priser.
-
Vad är dina kläder gjorda av?
2018-03-05
Har du tänkt på vad dina kläder är gjorda av eller hur de påverkar dig eller hur de framställs? Det är några frågor du kan få svar på Uppsala universitets vetenskapsfestival SciFest nu i helgen.
-
Gunilla Fricks boksamling donerad till biblioteket
2018-03-02
Uppsala universitetsbibliotek har som donation mottagit en större boksamling efter docent och universitetslektor Gunilla Frick (1930-2016). Böckerna, som förmedlats via Konstvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet, har under hösten 201...
-
Välkommen till årets Hugo Valentin-föreläsning med Stathis N. Kalyvas
2018-02-28
Stathis N. Kalyvas, professor vid universitetet i Oxford, är samhällsvetare och en ledande forskare inom fältet ”Civil War Studies”. Den 8 mars håller han den sextonde Hugo Valentin-föreläsningen vid Uppsala universitet.
-
2017 års bidrag från Torsten Söderbergs Stiftelse
2018-02-22
Torsten Söderbergs Stiftelse beviljar bidrag till forskning inom medicin, ekonomi och rättsvetenskap och i viss utsträckning inom andra områden. Under 2017 fördelades drygt 55 miljoner i bidrag till projekt vid svenska lärosäten. Uppsala universit...
-
Populär sommarskola återvänder till Gotland
2018-02-15
Uppsala universitet och EIT Health inbjuder för tredje året i rad till sommarskolan Innovation Game, ett tvärvetenskapligt möte mellan vårdens utmaningar och spelvärldens möjligheter – i år med fokus på ungas psykiska hälsa.
-
Mordens marknad – ny avhandling om 2000-talets svenska deckare
2017-12-11
Varför har svenska deckare blivit så omåttligt populära under 2000-talet? Vilka mordmotiv och mordvapen är vanligast i genren och vad det beror på? Och stämmer det att svensk kriminalfiktion präglas av samhällskritik? En ny avhandling från Uppsala...
-
Samarbete för ny kunskap inom kultur och samhälle
2017-11-16
Uppsala universitet satsar på att utveckla nya forskningssamarbeten mellan forskningsämnen. Nyinrättade "Centre for Integrated Research on Culture and Society" vid vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap ska underlätta framväxten av ...
-
Andra sidor av migration
2017-11-14
Korta föredrag, diskussioner, plockmat, aktiviteter för barnen och en film om Uppsala pridefestival är ingredienserna för en temadag om migration.
-
Bidrag till uppsalaforskning inom humaniora och samhällsvetenskap
2017-10-20
Riksbankens Jubileumsfond (RJ) har beslutat vilka som får bidrag i årets utlysning för treåriga projekt, längre programsatsningar och infrastrukturprojekt inom humaniora och samhällsvetenskap. Totalt får 43 projekt, 3 program och 8 projektstöd til...
-
Ola Larsmo och Quentin Skinner nya hedersdoktorer
2017-10-13
Författaren Ola Larsmo och professor Quentin Skinner, University of London, har utsetts till nya hedersdoktorer vid historisk-filosofiska fakulteten, Uppsala universitet.
-
Varför skrattar vi åt det hemska?
2017-10-05
Hallå där Don Kulick, professor i kulturantropologi och forskningsledare för forskningsprogrammet Engaging Vulnerability, som arrangerar ett symposium om varför vi skrattar åt det hemska. Varför har ni ett symposium om humor?