Samarbete för ny kunskap inom kultur och samhälle
2017-11-16

"Centre for Integrated Research on Culture and Society" ska underlätta för forskare att skapa breda forskningsmiljöer med forskare från olika ämnen.
Uppsala universitet satsar på att utveckla nya forskningssamarbeten mellan forskningsämnen. Nyinrättade "Centre for Integrated Research on Culture and Society" vid vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap ska underlätta framväxten av innovativa forskningssamarbeten.
Konsistoriet, Uppsala universitets styrelse, beslutade 15 november att inrätta "Centre for Integrated Research on Culture and Society", CIRCUS, på vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap. CIRCUS ska vara en miljö för att initiera och utveckla samarbeten kring mångvetenskaplig och problemdriven forskning.
– Vår styrka ligger i den starka ämnesforskningen och vi vill komplettera den styrkan med mer samarbeten mellan forskningsämnen. Ny kunskap skapas ofta i mötet mellan olika forskningsämnen, säger Anna Singer, ställföreträdande vicerektor för vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap.
Underlätta för forskaren
CIRCUS ligger organisatoriskt direkt under områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap, det är ett femårigt projekt som finansieras av rektors strategiska medel och områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap.
– CIRCUS ska underlätta för enskilda forskare och forskargrupper i den viktiga initieringsfasen av nya samarbeten, både inom humaniora och samhällsvetenskap och med de två andra vetenskapsområdena. Till exempel kanske en grupp forskare ser problem som behöver utforskas eller möjligheter till forskningsfinansiering som kräver forskning från olika ämnen. Då ska de kunna vända sig till CIRCUS och utveckla sina idéer i de stödformer som erbjuds där. Med CIRCUS vill vi ge våra forskare möjlighet att tillsammans belysa forsknings- och samhällsfrågor från olika håll. Det är egentligen inga konstigheter, vi forskare gör det här hela tiden, men det tar mycket tid och vi vill stötta det viktiga arbetet.
Positivt gensvar
Under arbetet med att ta fram förslaget till CIRCUS har Anna Singer mött ett stort intresse och nyfikenhet bland forskarna.
– Det känns som en idé vars tid är kommen, det blir också tydligt genom att CIRCUS svarar mot många av de behov som pekas ut i den aktuella Kvalitets- och Förnyelse-rapporten KoF17.
CIRCUS kommer att ha personal, fysiska lokaler med plats för seminarier och gästforskare. CIRCUS kommer arbeta med bland annat utlysningar, nätverk, workshops och forskarkontakter.
– Det är svårt att konkretisera mer i dagsläget, vi vill att den vetenskapliga ledare vi anställer ska ha utrymme för att utveckla sin vision av verksamheten. Men CIRCUS kommer att behöva personal med erfarenhet av att arbeta i mångvetenskapliga forskningsmiljöer.
Inspiration från Cambridge och Oxford
Inspiration till CIRCUS har delvis kommit från liknande organisationer vid universiteten i Cambridge (CRASSH) respektive Oxford (TORCH) som båda är noder för tvärgående forskningssamarbeten.
– Men vi kommer inte att lägga forskningsanslag vid CIRCUS som de gjort vid CRASSH och TORCH utan vill att CIRCUS utvecklar en verksamhet som kan stimulera till nya forskningsprogram och forskningsanslag vid våra institutioner. Det är viktigt för oss.
Nu när de formella besluten om CIRCUS är klara går arbetet in i en mer handfast fas.
– Vi arbetar för närvarande på att hitta lokaler och utlysa tjänsterna som vetenskaplig respektive administrativ ledare. Vi skriver också en instruktion för CIRCUS och ska få igång en styrelse.
Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten
-
Två Uppsalaforskare invalda i amerikansk akademi
2018-04-18
Den amerikanska akademin American Academy of Arts and Sciences har nyligen valt in nya medlemmar. Två Uppsalaforskare har valts in som internationella hedersmedlemmar.
-
Kraftsamling för forskning om högre utbildning
2018-04-18
Det finns påfallande lite forskning om högre utbildning i Sverige men en stor del av forskningen om högre utbildning finns vid Uppsala universitet. Genom ett forskarnätverk för forskning om högre utbildning kraftsamlar nu forskarna för att utveckl...
-
Är medborgarskap nödvändigt för att vara del i en demokrati?
2018-04-13
Medborgliga rättigheter kopplas idag oftast till medborgarskap i ett land. Men hur fungerar det ihop med en allt större globalisering och ökad rörlighet?
-
Vetenskaplig ledare sugen på utmaning sökes
2018-04-10
Centre for Integrated Research on Culture and Society, CIRCUS, vid Uppsala universitet söker en vetenskaplig ledare som ska bygga upp och leda verksamheten.
-
Ett skepp kommer lastat: Vikingautställning landar i USA
2018-04-09
I slutet av april landar ett skepp i New York med utställningen ”The Vikings begin”. Då påbörjas en två år lång utställningsturné i USA med ett urval 1 300 år gamla föremål från tiden före vikingatiden. De förvaras i vanliga fall på Gustavianum i ...
-
Johan Svedjedal får Eva Bonniers stipendium
2018-03-29
Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap, får Eva Bonniers stipendium för sin bok om Karin Boyes författarliv.
-
Konstvetare får pris från Vitterhetsakademien
2018-03-19
Varje år delar Vitterhetsakademien ut pris för förtjänta vetenskapliga arbeten. Filosofie doktor Hedvig Mårdh vid Uppsala universitet är en av 2017 års pristagare.
-
Det svarta järnet – ny bok om svensk vapenindustri
2018-03-19
Upprustningen av Sveriges försvar är åter högaktuellt. Efter drygt två årtionden av nedrustning med nedlagda regementen och avskaffad värnplikt växer opinionen för att det svenska försvaret ska rustas upp igen som skydd mot den ökade spänningen i...
-
Humanistiska teatern får Plåtpriset
2018-03-09
Humanistiska teatern vid Uppsala universitet är en byggnad som redan fått stor uppmärksamhet och nu är det dags igen. Byggnaden har fått Plåtpriset, som delas ut under evenemanget Plåt18. Och det kan bli fler priser.
-
Vad är dina kläder gjorda av?
2018-03-05
Har du tänkt på vad dina kläder är gjorda av eller hur de påverkar dig eller hur de framställs? Det är några frågor du kan få svar på Uppsala universitets vetenskapsfestival SciFest nu i helgen.
-
Gunilla Fricks boksamling donerad till biblioteket
2018-03-02
Uppsala universitetsbibliotek har som donation mottagit en större boksamling efter docent och universitetslektor Gunilla Frick (1930-2016). Böckerna, som förmedlats via Konstvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet, har under hösten 201...
-
Välkommen till årets Hugo Valentin-föreläsning med Stathis N. Kalyvas
2018-02-28
Stathis N. Kalyvas, professor vid universitetet i Oxford, är samhällsvetare och en ledande forskare inom fältet ”Civil War Studies”. Den 8 mars håller han den sextonde Hugo Valentin-föreläsningen vid Uppsala universitet.
-
2017 års bidrag från Torsten Söderbergs Stiftelse
2018-02-22
Torsten Söderbergs Stiftelse beviljar bidrag till forskning inom medicin, ekonomi och rättsvetenskap och i viss utsträckning inom andra områden. Under 2017 fördelades drygt 55 miljoner i bidrag till projekt vid svenska lärosäten. Uppsala universit...
-
Populär sommarskola återvänder till Gotland
2018-02-15
Uppsala universitet och EIT Health inbjuder för tredje året i rad till sommarskolan Innovation Game, ett tvärvetenskapligt möte mellan vårdens utmaningar och spelvärldens möjligheter – i år med fokus på ungas psykiska hälsa.
-
Mordens marknad – ny avhandling om 2000-talets svenska deckare
2017-12-11
Varför har svenska deckare blivit så omåttligt populära under 2000-talet? Vilka mordmotiv och mordvapen är vanligast i genren och vad det beror på? Och stämmer det att svensk kriminalfiktion präglas av samhällskritik? En ny avhandling från Uppsala...
-
Samarbete för ny kunskap inom kultur och samhälle
2017-11-16
Uppsala universitet satsar på att utveckla nya forskningssamarbeten mellan forskningsämnen. Nyinrättade "Centre for Integrated Research on Culture and Society" vid vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap ska underlätta framväxten av ...
-
Andra sidor av migration
2017-11-14
Korta föredrag, diskussioner, plockmat, aktiviteter för barnen och en film om Uppsala pridefestival är ingredienserna för en temadag om migration.
-
Bidrag till uppsalaforskning inom humaniora och samhällsvetenskap
2017-10-20
Riksbankens Jubileumsfond (RJ) har beslutat vilka som får bidrag i årets utlysning för treåriga projekt, längre programsatsningar och infrastrukturprojekt inom humaniora och samhällsvetenskap. Totalt får 43 projekt, 3 program och 8 projektstöd til...
-
Ola Larsmo och Quentin Skinner nya hedersdoktorer
2017-10-13
Författaren Ola Larsmo och professor Quentin Skinner, University of London, har utsetts till nya hedersdoktorer vid historisk-filosofiska fakulteten, Uppsala universitet.
-
Varför skrattar vi åt det hemska?
2017-10-05
Hallå där Don Kulick, professor i kulturantropologi och forskningsledare för forskningsprogrammet Engaging Vulnerability, som arrangerar ett symposium om varför vi skrattar åt det hemska. Varför har ni ett symposium om humor?