Kick-off för årets mentorprogram Mentor4Research

23 March 2016

Doktoranden Mia Skott ser fram emot ett lärorikt år tillsammans med sin mentor Christina Jutterström, journalist med mångårig erfarenhet av ledande befattningar inom Mediesverige.

Uppsala universitet har nu som första universitet i Sverige dragit igång Mentor4Research, ett mentorsprogram för forskare med intresse av att kommersialisera forskning. Kick-offen för 2016 års program hölls den 17 mars i UU Innovations lokaler i Uppsala Science Park. På plats var programmets tio forskare och de handplockade mentorerna.

Det låg förväntan i luften när forskarna från Uppsala universitetet fick träffa sina näringslivsmentorer för första gången.

– Nu är vi igång. Det känns fantastiskt kul och spännande, sa Moa Fransson, affärsrådgivare vid UU Innovation och ansvarig för mentorsprogrammet vid Uppsala universitet.

Nytt för i år är att Mentor4Research drivs i universitetets egen regi. Under tio års tid har programmet drivits av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, men från i år infördes en ny modell med lokala program. Uppsala universitet är först ut bland de svenska universiteten att bli programpartner.

– Det känns förstås roligt att vi fått förtroende att driva detta och dessutom så snabbt kommit på banan. Det är stor efterfrågan på den här typen av program och under åren i IVA:s regi har antalet deltagare från Uppsala universitet stadigt ökat, berättar Moa Fransson.

Att ge forskarna möjlighet att ta sina idéer vidare och nyttiggöra sin forskning är något man önskar att den ökade samverkan med näringslivet ska bidra till. Kontakter och nätverk är en annan viktig del. Samtliga mentorer har lång erfarenhet från näringslivet och är utvalda utifrån forskarnas behov och önskemål. Forskarna är från olika discipliner inom Uppsala universitet. En av årets adepter är Mia Skott, doktorand vid Historiska institutionen, som forskar om kvinnors möjligheter till utbildning och verksamhet inom konstnärliga hantverk under 1600- och 1700-talet i Sverige. Hon är en anlitad föreläsare och van bloggare, och hon önskade lära sig mer om media för att kunna sprida sin forskning. Som mentor har hon fått Christina Jutterström, journalist och tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter och Expressen samt vd för SVT.

– Jag kunde inte fått en bättre mentor! Jag är så glad att vara med i det här och har stora förhoppningar om vad jag och Christina ska åstadkomma. Det här blir ett mycket spännande år, säger Mia Skott.

Christina Jutterström håller med och inflikar:

– Jag har under många år arbetat som mentor och gör det fortsatt. Jag tycker det är spännande samtidigt som jag hoppas vara en bra samtalspartner. Jag får också själv insyn i olika pågående verksamheter och inte minst träffa intressanta människor.

Mentorprogrammet pågår fram till december 2016 och innehåller utöver mentorskap även föreläsningar inom bland annat kommunikation och presentationsteknik. Programmet avslutas med en prisceremoni där årets mentorpar utses. Det vinnande paret får möjlighet att åka till Europas ledande startup event, Slush i Finland.

Läs mer om Mentor4Research på UU Innovations hemsida.

News