Populär sommarskola återvänder till Gotland

15 februari 2018

Anmälan till Innovation Game är öppen nu!

Uppsala universitet och EIT Health inbjuder för tredje året i rad till sommarskolan Innovation Game, ett tvärvetenskapligt möte mellan vårdens utmaningar och spelvärldens möjligheter – i år med fokus på ungas psykiska hälsa.

– Det är oerhört inspirerande att blicka mot Gotland och Innovation Game 2018 där vi sätter fokus på ungas psykiska hälsa. Fjolårets upplaga fick högsta betyg av studenterna, och i sommar siktar vi på att bli ännu bättre, konstaterar Erik Olsson, kursledare vid Uppsala universitet.
Innovation Game pågår under tre veckor i augusti och samlar studenter från hela Sverige. Efter en veckas individuella förberedelser möts deltagarna vid Campus Gotland, Visby, där de i tvärvetenskapliga team tar sig an reella utmaningar hämtade från hälso- och sjukvården. Till sin hjälp får de ta del av spelbranschens unika kompetenser och verktyg.
– Vi arrangerar Innovation Game i samarbete med EIT Health, ett europeiskt konsortium som bland annat arbetar för en sundare livsstil, och med grund i spelutvecklarnas förmåga att knyta an till användare kan våra studenter att skapa spelkoncept som inspirerar människor till en hälsosammare tillvaro, säger Catharina Svensson, professor vid institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi.

På plats i Visby är även representanter för vård, industri och akademi som bidrar med sin erfarenhet och expertis för att guida studenterna i skapandet av innovativa svar på behovsbaserade problem.
– Den här kursen har ett närmast perfekt upplägg! Deltagarna möter verkliga utmaningar formulerade av dem som upplever dem, och de arbetar målmedvetet med att skapa lösningar som bär hela vägen. För mig var det självklart att delta och de studenter jag mötte var ambitiösa och jobbade hårt för att ta till sig verktygen, säger Moa Fransson, affärsrådgivare vid UU Innovation som ledde en dag om Innovationer och Lean Startup vid Innovation Game 2017.

Att förebyggande hälsoinsatser i allt större utsträckning lyfts från sjukhusen och läggs på individen gör tvärvetenskapliga perspektiv och utbildning än mer angeläget. Vårdgivare kan peka på nödvändiga livsstilsförändringar, men samhället måste bistå med redskapen att motivera till handling, och satsningar som Innovation Game visar en ny generation studenter hur innovativa processer kan bidra till att möta de utmaningar som väntar EU-ländernas hälso- och sjukvård.
– Att vara på Gotland, långt från familj och vänner, bidrog till att vi snabbt blev ett välfungerande team med entusiastiska föreläsare som gjorde allt för att förmedla så mycket som möjligt. Jag älskade hela kursen, den har verkligen fått mig att reflektera över vad jag vill göra i framtiden, konstaterar en av studenterna vid Innovation Game 2017.

Anmälan till Innovation Game är öppen 15 februari till och med 15 mars. Alla med en kandidatexamen och god kunskap i engelska är välkomna att söka till sommarskolan. I kursen ingår kostnadsfritt boende i Visby.

Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten