Spel ökar förståelsen för funktionsvariationer
2 maj 2018

I spelet "Bridge of potential" byter du perspektiv och får uppleva vardagen som en person som lever med ASD (autism spectrum disorder). Spelet är tänkt att öka förståelsen för de som lever med ASD.
Studenter i speldesign har tagit fram en prototyp till ett spel med syfte att öka tillgängligheten till arbetsmarknaden för personer som lever med ASD (autism spectrum disorder).
– Vi har gjort en digital grafisk novell "Bridge of potential" där spelaren har samma perspektiv som en person som lever med ASD, berättar Marcel Bailleul, en av studenterna bakom prototypen.
"Bridge of potential" har tagits fram av Team C som består av studenterna Johannes Sundström, Marcel Bailleul och Mikael Sukoinen. Studenterna fick på en produktutvecklingskurs vid institutionen för speldesign i uppdrag att ta fram en spelprototyp, budget och affärsplan för ett seriöst spel som har betydelse för människor på Gotland.
Syftet med spelet är att öka tillgängligheten till arbetsmarknaden för personer som lever med ASD (autism spectrum disorder).
Andra energislukare
– Personer som lever med ASD beskrev det för oss som att de har samma energi som andra personer men energin äts upp av andra saker. Ett exempel är samtalet vid kaffeautomaten som de upplever som jobbiga energislukare. Ett annat exempel är att äta lunchen själv och få energi eller delta i gemensamma luncher med småprat som slukar energi. Vissa typer av arbete kan däremot öka energin, som till exempel arbete med kalkylark, säger Johannes Sundström.
I "Bridge of potential" styr spelaren en spelfigur en helt vanlig dag, du ska gå upp på morgonen, ta dig till jobbet, jobba och komma hem igen. Under dagen möter spelfiguren andra människor, kända och okända, och du som spelare ska välja hur spelfiguren interagerar med de människorna. En del val leder till att spelfigurens energi minskar och andra att den ökar. Men de människor din spelfigur möter har inga ansiktsuttryck eller röster med intonation vilket gör de svårtolkade.
– Eftersom personer som lever med ASD ofta har svårt att tolka ansiktsuttryck och röster har du ingen hjälp den vägen, konstaterar Johannes Sundström.
Spelet hjälper dig byta perspektiv
– Arbetsgivare upplever att det är svårt att ta ansvar för personal som de inte vet så mycket om även om de personerna har egenskaper som är värdefulla och i vissa fall unika. Vi valde därför att skapa ett spel där du som spelare får samma perspektiv som en person med ASD och därmed bättre kan förstå vilka förutsättningar de personerna har, Johannes Sundström.

– Vi ville inte bara visa begränsningar utan också de möjligheter och den potential som finns med funktionsvariationer, säger Mikael Sukoinen.
– Spelens styrka är den energi som spelarna lägger in i spelandet och att spelet kan tillföra en konkret känsla att faktiskt leva med ASD, säger Marcel Bailleul.
Samverkan med externa aktörer
Under produktutvecklingskursen deltar en rad olika externa aktörer, bland annat människor med egen erfarenhet av ASD, Region Gotland, näringsliv, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan med råd, hjälp och kommenterar till studenterna.
– De deltar i hela kursen inklusive slutredovisningen och ger råd, hjälp och kommentarer till studenterna. Förutom mina kommenterar som kursansvarig lärare och Pasalina Suciu´s som kursamanuens får studenterna alltså förslag och kommentarer från yrkesverksamma om hur projekten skulle kunna bli värdefulla och säljbara produkter, säger Lina Sors Emilsson, lektor vid institutionen för teknikvetenskaper och kursansvarig.
De externa aktörerna deltog också vid slutredovisningen och bland annat konstaterade en näringslivsrepresentant som själv lever med ASD att det vore bra att lägga till röst för spelfiguren eftersom intonationen ofta kan missuppfattas som att de låter arga. En utveckling av prototypen med fler perspektiv stöttades av flera externa aktörer, bland annat Reoger Björkegren från Arbetsförmedlingen:
– "Bridge of potential" är en bra affärsidé som kan göra att arbetsgivare förstår personer som lever med ASD bättre.
Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten
-
Hotet mot demokratin tema för årets Forsskålsymposium
14 november 2018
Hoten mot demokratin kommer från olika håll, från antidemokratiska regimer såväl som från radikala grupper och ideologier. Vilka är hoten mot demokratin och hur allvarliga är de? Hur kan demokratin främjas och förstärkas? Dessa frågor är temat för...
-
Bidrag till forskning inom humaniora och samhällsvetenskap
05 november 2018
Vetenskapsrådet har fattat beslut om vilka ansökningar som beviljats bidrag inom humaniora och samhällsvetenskap 2018. Totalt beviljas nästan 730 miljoner kronor för åren 2018–2024. Uppsala universitet får nära 144 miljoner kronor till 28 projekt.
-
Bidrag till forskning inom utbildningsvetenskap
01 november 2018
Vetenskapsrådet har beslutat om bidrag inom utbildningsvetenskap. Totalt beviljas knappt 167 miljoner kronor för åren 2018-2022. Av totalt 245 ansökningar beviljas 36 projekt.
-
Nya hedersdoktorer vid vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap
24 oktober 2018
De nio fakulteterna vid Uppsala universitet har beslutat vilka de vill utse till hedersdoktorer detta läsår. Bland de nya hedersdoktorerna vid vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap finns bland annat en debattredaktör och översättar...
-
Bidrag till forskning inom humaniora och samhällsvetenskap
22 oktober 2018
Riksbankens jubileumsfond har beslutat vilka som får bidrag i årets utlysning för treåriga projekt, längre program och infrastrukturprojekt inom humaniora och samhällsvetenskap.
-
Vikingautställning på turné i USA: Nu öppnas portarna i Seattle
21 oktober 2018
En två år lång vikingautställning med 1 300 år gamla föremål från tiden före vikingatiden pågår just nu i USA. Föremålen förvaras i vanliga fall på Gustavianum i Uppsala men visas nu upp för en bredare publik på tre museer i USA. I dagarna öppna...
-
Sofia Wadensjö Karén blir Årets alumn 2018
06 oktober 2018
Utmärkelsen Årets alumn tilldelas i år Utbildningsradions vd Sofia Wadensjö Karén. Efter en kandidatexamen i litteraturvetenskap och svenska vid Uppsala universitet, utbildade hon sig till journalist och har sedan länge en stark position som publi...
-
Energieffektivisering i historiska byggnader diskuteras i Visby
24 september 2018
Sista veckan i september samlas kring 200 forskare och praktiker från hela världen i Visby för att diskutera möjligheter och utmaningar vad gäller energieffektivisering i kulturhistoriska byggnader. Dessa frågor ingår i forskningsprogrammet Spara ...
-
1900-talets modernisering präglar könsideal
19 september 2018
Mäns och kvinnors idealbilder av varandra stämmer inte överens. Så har det varit under lång tid. I en ny avhandling från Uppsala universitet har tusentals kontaktannonsörer under åren 1890–1980 studerats. Förutom att visa på hur olika idealen kan ...
-
Nytt ljus över Skandinaviens viktigaste bronsåldersplats
17 september 2018
Skandinaviens betydelsefullaste bronsåldersplats Håga är förhållandevis okänd. Men i en ny bok har arkeologer vid Uppsala universitet samlat kunskapen och satt in Håga i ett större sammanhang.
-
Kritiska samtal i Humanistiska teatern
13 september 2018
Humanistiska teatern öppnar nu portarna för alla. 18 september är det premiär för en serie kritiska samtal i Humanistiska teatern om olika dagsaktuella samhällsfrågor.
-
Både känslor och makt i politiska biografier
11 september 2018
Kvinnor skriver om känslor och män skriver om makt. I vart fall när det handlar om politiska självbiografier. Det skriver professor Margaretha Fahlgren och Birgitta Wistrand, forskare och tidigare riksdagsledamot, som nyligen presenterat en bok dä...
-
Textila berättelser om politiskt våld och motstånd
06 september 2018
På Fredens Hus, Uppsala slott, pågår en utställning med textila väggbonader från hela världen. Väggbonaderna beskriver våld, orättvisor och förtryck och har blivit en väg till kunskap om berättelser om politiskt våld och motstånd.
-
Tre forskare belönas av Svenska akademien
03 september 2018
Under våren 2018 har tre forskare vid Uppsala universitet tilldelats stipendier från Svenska akademien.
-
Selma Lagerlöf kan inspirera unga kvinnor
24 augusti 2018
En biografi ger nytt liv åt Selma Lagerlöf, den nobelprisbelönta och folkkära författaren. Anna Nordlund, forskare i litteraturvetenskap, har tillsammans med bildredaktören Bengt Wanselius letat upp både bilder och biografiska fakta som med boken ...
-
Pris till avhandling om dokumentering av datorspelsgemenskaper
20 augusti 2018
Olle Sköld, institutionen för ABM, har fått pris för sin avhandling "Documenting Videogame Communities".
-
Ny studie visar spår av virus i historiska skelettmaterial
03 juli 2018
En ny internationell studie visar betydelsen av att studera historiska skelettmaterial för att öka kunskapen om hur virus utvecklas.
-
Hög kvalitet på utvärderade forskarutbildningar
27 juni 2018
Samtliga hittills utvärderade forskarutbildningar vid Uppsala universitet har fått omdömet "hög kvalitet".
-
Sju projekt får anslag i EU:s program för forskarmobilitet
26 juni 2018
Intresset för EU:s program för forskarmobilitet är stort. 60 projekt från Uppsala universitet deltog i årets utlysning där sju projekt beviljades medel.
-
Flexibelt humanioraprogram startar hösten 2019
19 juni 2018
Från hösten 2019 kommer Uppsala universitet erbjuda ett humanioraprogram med valfrihet för studenterna att själva välja kurser från universitetets utbud.