Först ut med digital konstvetenskap
23 maj 2018

Universitetslektorerna Johan Eriksson och Henrik Widmark vill rusta studenterna för framtiden genom att låta dem pröva på nya digitala verktyg.
Hur bidrar digitaliseringen till en ny förståelse av konst och arkitektur, både historiskt och idag? Det är fokus för ett nystartat masterprogram i digital konstvetenskap, som är helt nätbaserat och ges av institutionen för konstvetenskap via Campus Gotland.
Masterprogrammet startades i höstas och har gjort det möjligt att läsa konstvetenskap via nätet hela vägen från grundnivå till en masterexamen.
– Det är vi ensamma om inom ämnet men också inom större delen av universitetsvärlden, säger Henrik Widmark.
Han leder programmet tillsammans med Johan Eriksson, som ser många fördelar med att programmet är nätbaserat.
– Det gör att vi når ut till studenter i hela världen och till andra rekryteringsgrupper. Det är inte bara de som kommer direkt från gymnasiet utan också personer mitt i livet som arbetar och har en annan erfarenhet som de också för med sig.
Orientering i nya digitala metoder
Även kursens innehåll har digitalt fokus och ger en orientering i de nya digitala metoder som används allt mer inom konstvetenskapen, till exempel tekniska analysmetoder, 3D-rekonstruktioner, virtuella världar, Big Data och GIS (geografiska informationssystem).
– GIS-databaserna används till exempel för att titta på stadsplanering och byggande i städer, men också urban kultur. Du kan använda dem för att studera arkitektur och för att förstå rumsligheter på olika nivåer, säger Henrik Widmark.
Ett annat viktigt område är 3D-rekonstruktioner. Det blir allt vanligare att större museer bygger upp en digital utställning, med högupplösta bilder av konstverken, vid sidan av den fysiska utställningen.
Hänger tavlor digitalt
Inom forskningen arbetar man också med att hänga tavlor digitalt, berättar Johan Eriksson.
– Vi har länkat ett forskningsprojekt till utbildningen, där vi rekonstruerar gamla tavelhängningar från 1700- och 1800-talet. Det är svårt att göra ”in real life” men går att göra digitalt, så vi rekonstruerar rum och hänger målningar efter inventarieförteckningar. Vi ger studenterna en inblick i hur man kan arbeta med det digitala för att få en djupare förståelse av tankarna bakom konsten.

Under andra året ska studenterna få arbeta mer konkret inom ett projekt, så att de får tillämpa sina nya kunskaper.
– Vi har två spår: det ena är renässansstudier, eller tidigmodern kulturhistoria, och det andra är urbanstudier. Så vi har en bredd, där man kan välja antingen det äldre eller det mer samtida, säger Johan Eriksson.
– De kan förstås välja något helt annat också, tillägger Henrik Widmark. Huvudsaken är att de kommer ut med en förståelse för alla de nya metoder och instrument som finns inom området.
Växande fält i världen
Masterprogrammet är först i Sverige med inriktning på digital konstvetenskap, som är ett växande fält i världen. Programmet har byggts upp i samarbete med flera universitet och institut, bland annat Getty Research Institute i Los Angeles, de amerikanska universiteten UCLA och MIT samt Tokyo Tech i Japan.
– Det händer väldigt mycket internationellt och kanske framför allt i USA. Det vi kallar digital konstvetenskap idag är morgondagens konstvetenskap, säger Johan Eriksson.
Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten
-
Temadag om religion och politik
15 november 2016
Möt universitets forskare i brännpunkten mellan religion och politik. Museum Gustavianum bjuder in till föreläsningar och kulturaktiviteter för hela familjerna.
-
Fritt Ord 250 – firar det fria ordet
14 november 2016
2016 fyller Tryckfrihetsförordningen 250 år. I samband med detta anordnas ett jubileum för att fira det fria ordet och tillgång till fri information – Fritt Ord 250 är. Det uppmärksammas av Uppsala universitet på flera sätt, bland annat med semina...
-
Klimatforskning vid Uppsala universitet får 11 miljoner
04 november 2016
Vetenskapsrådet beviljar sammanlagt 54 miljoner kronor till tio olika forskningsprojekt om klimat och miljöförändringar i låginkomstländer. Två av forskningsprojekten leds av forskare vid Uppsala universitet.
-
Digitalisering av kulturarv diskuteras under AIMday
27 oktober 2016
Kulturarv har alltmer hamnat i fokus som ett område av betydelse för det moderna samhällets utveckling. Modern teknik skapar nya möjligheter för hur kulturarv kan tillgängliggöras, förmedlas och gestaltas. Digitaliseringens potential och utmaninga...
-
40 miljoner till uppsalaforskning inom humaniora och samhällsvetenskap
24 oktober 2016
Riksbankens Jubileumsfond (RJ) har nu beslutat om 2016 års bidrag till forskning. Totalt har har över 300 miljoner kronor beviljats till svensk forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. Av dessa har Uppsala universitet fått drygt 40 miljoner...
-
Finansiering till forskning om gendergapet
14 oktober 2016
De nordiska länderna ligger i topp när det gäller jämställdhetsfaktorer men inom forskning och innovation placerar sig Norden bara genomsnittligt. Den här ska undersökas i ett nytt forskningsprojekt vid Centrum för genusvetenskap.
-
Större arena för genusluncherna
14 oktober 2016
De populärvetenskapliga genusluncherna har flyttat till Uppsala stadsteater.
-
Litteraturprofessor kommenterar Nobelpriset
13 oktober 2016
Årets Nobelpris i litteratur tilldelas Bob Dylan "för att ha skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen". Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, kommenterar valet av pristagare.
-
Ny hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten
05 oktober 2016
Arkeologen Jeremy B. Rutter, professor emeritus vid Dartmouth College, USA, har utsetts till ny hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten.
-
Fem miljoner till bildkonstprojekt
24 september 2016
Vetenskapsrådet har tagit beslut om projektbidrag inom konstnärlig forskning. Av totalt 51 ansökningar har sju projekt fått bidrag. Ett av bidragen går till Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet.
-
Museibesökare får följa analys av gåtfull ringbrynjehuva
19 september 2016
Vid Enköpings museum finns en ringbrynjehuva som är unik i sitt slag i Sverige. Huvan har tidigare varit utställd i museets medeltidsutställning men ingen har vetat något om den. Frågetecknen är många och nu ska mysterierna få svar i en ny utställ...
-
Konferens: Kulturarv i väpnade konflikter
12 september 2016
Internationell konferens i Visby på Campus Gotland 15–16 september
-
Framstående uppsalaforskare får pris av Kungl. Vetenskaps-Societeten
30 augusti 2016
Idag, den 30 augusti, delar Kungl. Vetenskaps-Societeten ut Thuréus-prisen och Bergstedska priset till framstående uppsalaforskare vid en ceremoni i Museum Gustavianum i Uppsala.
-
Upplev Vendeltidens Gamla Uppsala med ny interaktiv app
29 augusti 2016
I Gamla Uppsala finns ett av Skandinaviens mest spännande kungsgårdsområden från järnåldern. En gång fanns här mängder av hus och andra byggnadsverk, vilket besökare hittills fått försöka föreställa sig med hjälp av skisser. I slutet av augusti la...
-
Studenter bidrar till forskningen om Vasa
27 juni 2016
Under vårterminen har studenter på masterprogrammet i tidigmodern tid gjort praktik på Vasamuseet i Stockholm.
-
Innovativa spel tog hem priser vid Swedish Game Awards
16 juni 2016
Studenter i speldesign från Campus Gotland vid Uppsala universitet tog hem hälften av priserna på Swedish Game Awards 11 juni.
- Unik databas bakom nya kunskaper inom historia 31 maj 2016
- Är Nefertitis grav hittad? 31 maj 2016
-
Kurs i medeltidshistoria parallellt med medeltidsveckan
26 maj 2016
Uppsala universitet Campus Gotland utnyttjar miljön och stämningen under medeltidsveckan för kurs i medeltidshistoria.
-
Maria Ågren får förlängt Wallenberg Scholar
13 maj 2016
Historikern Maria Ågren har fått förlängning som Wallenberg Scholar för forskningsprojektet Genus och arbete.