Minns Förintelsen med filmvisning och öppen föreläsning

18 januari 2019

Deborah Lipstadt professor i modern judisk historia och Förintelsens historia vid Emory University i Georgia, USA.

Förintelsens minnesdag uppmärksammas med filmvisning av filmen "Denial" och öppen föreläsning med historikern Deborah Lipstadt 24 januari. Vi har ställt några frågor till Tomislav Dulić, föreståndare för Hugo Valentin-centrum och lektor i historia, för att få veta mer.

Vad handlar filmen "Denial" om?
– Den handlar om den juridiska process som gjorde Deborah Lipstadt världskänd 2000, då historikern David Irving väckte ett förtalsmål mot henne vid en domstol i London. Målet har flera bottnar, men åtalet handlade om huruvida Lipstadt kunde anses ha förtalat Irving när hon med utgångspunkt i hans texter hävdade att han var en “förnekare” av Förintelsen.

Vem är Deborah Lipstadt?
– Hon är professor i modern judisk historia och Förintelsens historia vid Emory University i Georgia, USA, och har skrivit ett stort antal böcker om Förintelsen. Hon är inbjuden att tala i riksdagen på förmiddagen och kommer därefter hit till Uppsala för en öppen föreläsning med titeln "Holocaust Denial: Flat-earth Theory or a Threat to Truth?"

När infaller Förintelsens minnesdag?
– 27 januari, det var den dagen 1945 som sovjetiska trupper befriade koncentrationslägret Auschwitz sydväst om Kraków i Polen. Vi hedrar minnet av de som föll offer för Förintelsen ett par dar tidigare, 24 januari, eftersom vi då fick möjlighet att bjuda in allmänheten till en öppen föreläsning med Deborah Lipstadt och visa filmen.

Kostar filmvisningen?
– Nej, det är gratis. Men man behöver föranmäla sig till filmvisningen eftersom det finns begränsat med sittplatser.

Vilka arrangerar filmvisningen och föreläsningen?
– Det organiseras av Hugo Valentin-centrum och Forum för judiska studier vid Uppsala universitet i samarbete med myndigheten Forum för levande historia.

 

Fakta

Visning av filmen "Denial" 24 januari kl. 14.00 på Fyrisbiografen, S:t Olofsgatan 10. OBS! Ingen kostnad men föranmälan via event@hist.uu.se.

Öppen föreläsning med Deborah Lipstadt "Holocaust Denial: Flat-earth Theory or a Threat to Truth? 24 januari kl. 16.15-17.45  i Humanistiska teatern, Thunbergsvägen 3C.

Hugo Valentin-centrum vid Uppsala universitet är en tvärvetenskaplig enhet med huvudsaklig inriktning på studiet av kulturella, sociala och politiska fenomen och förändringsprocesser relaterade till den etniska dimensionen i mänskligt liv, respektive Förintelse- och folkmordsstudier. Centret har fått sitt namn efter den svenske historikern Hugo Valentin (1888–1963), en bildningsgestalt på sin tid och känd inte minst genom sin grundliga Judarnas historia i Sverige (1924), som fortfarande är standardverket om den judiska gruppens invandring och integration i Sverige.

Forum för judiska studier vid Uppsala universitet arbetar med att främja, understödja, utveckla och samordna forskning och undervisning om judisk, kultur, religion och historia i allmänhet liksom om den svensk-judiska minoriteten.

 

Läs mer

Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten