Satsning på hållbar kulturvård
20 mars 2019

Nystartade Sustainable Heritage Research Forum på Campus Gotland ska stimulera tvärvetenskaplig forskning om hållbar kulturvård.
Forskning inom kulturvård har en lång tradition på Campus Gotland och nu satsar universitet för att bygga ut och förstärka verksamheten och samtidigt förstärka forskningsmiljön i stort på Campus Gotland.
Nystartade "Sustainable Heritage Research Forum" vid kulturvård på konstvetenskapliga institutionen ska initiera och stimulera tvärvetenskaplig forskning om hållbar kulturvård.
Vad är hållbar kulturvård?
– Hållbar kulturvård kombinerar kulturvårdens fokus på hur vi hanterar kulturarv med den del av hållbar utveckling som handlar om att hitta en balans mellan resurser och användning, säger Anna Karlström, forskare i kulturvård och en av fyra forskningsledare som arbetar med att bygga upp verksamheten vid Sustainable Heritage Research Forum.
Begreppet hållbar utveckling brukar delas in i de tre delarna ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet som - om de samspelar och stödjer varandra - förväntas leda till hållbar utveckling.
Tre temaområden
Vid kulturvården finns till exempel forskning om energieffektivisering av kulturhistoriskt värdefulla byggnader och hur man kan se kulturarvet som en ekonomisk resurs.
– Sedan har vi det tredje benet som är mer sociala aspekter inom hållbarhet, där har vi bland annat forskning om återuppbyggnader av områden som varit utsatta för krig och hur kulturarv hänger ihop med identitet, nationalism och politik.
Samma tre delar kommer också igen i forumets tre temaområden: energi och klimat, samhälle i förändring respektive kulturarv och regional utveckling.
– Det ligger rätt i tiden att starta forumet nu. Det är frågor som är viktiga, men hittills är det få som har kombinerat kulturvård och hållbarhet på det här sättet.
Tre huvudmål
Forskningsforumet har tre huvudmål: stärka forskningsmiljön för hela Campus Gotland, vara en plattform för initiering av ny forskning inom hållbar kulturvård och bidra med forskningsresultat som omsätts i kunskaper och praktiskt användning utanför universitetet.
Eftersom kulturvård är ett tvärdisciplinärt ämne passar det bra som utgångspunkt för att stärka hela forskningsmiljön på Campus Gotland.
– Inom alla teman har vi tankar på samarbete med de andra institutionerna och forskarna som finns på Campus Gotland.
Forskningsmiljön vid Campus Gotland kommer också stärkas genom att forskare på Campus Gotland kan söka medel för gästforskare, stöd för att skriva forskningsansökningar och medel till seminarier och workshops.
Att satsningen görs på Gotland har också andra skäl.
– Gotland har sedan många år tillbaka inom olika områden identifierats som ett potentiellt labb. För oss skulle det innebära att man gör fallstudier på Gotland eftersom det är väldigt väl avgränsat, det finns världsarv här och en väl utbyggd kulturvårdsbransch.
Fallstudierna kan sedan relateras till andra platser.
– Vi vill bidra med forskningsresultat som omsätts i kunskaper och praktisk användning utanför universitet, till exempel energieffektivisering som ju är ytterst relevant för hela världen.
Fakta
Sustainable Heritage Research Forum har finansiering för fyra år, 2019-2022.
Läs mer
Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten
-
Det svarta järnet – ny bok om svensk vapenindustri
19 mars 2018
Upprustningen av Sveriges försvar är åter högaktuellt. Efter drygt två årtionden av nedrustning med nedlagda regementen och avskaffad värnplikt växer opinionen för att det svenska försvaret ska rustas upp igen som skydd mot den ökade spänningen i...
-
Humanistiska teatern får Plåtpriset
09 mars 2018
Humanistiska teatern vid Uppsala universitet är en byggnad som redan fått stor uppmärksamhet och nu är det dags igen. Byggnaden har fått Plåtpriset, som delas ut under evenemanget Plåt18. Och det kan bli fler priser.
-
Vad är dina kläder gjorda av?
05 mars 2018
Har du tänkt på vad dina kläder är gjorda av eller hur de påverkar dig eller hur de framställs? Det är några frågor du kan få svar på Uppsala universitets vetenskapsfestival SciFest nu i helgen.
-
Gunilla Fricks boksamling donerad till biblioteket
02 mars 2018
Uppsala universitetsbibliotek har som donation mottagit en större boksamling efter docent och universitetslektor Gunilla Frick (1930-2016). Böckerna, som förmedlats via Konstvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet, har under hösten 201...
-
Välkommen till årets Hugo Valentin-föreläsning med Stathis N. Kalyvas
28 februari 2018
Stathis N. Kalyvas, professor vid universitetet i Oxford, är samhällsvetare och en ledande forskare inom fältet ”Civil War Studies”. Den 8 mars håller han den sextonde Hugo Valentin-föreläsningen vid Uppsala universitet.
-
2017 års bidrag från Torsten Söderbergs Stiftelse
22 februari 2018
Torsten Söderbergs Stiftelse beviljar bidrag till forskning inom medicin, ekonomi och rättsvetenskap och i viss utsträckning inom andra områden. Under 2017 fördelades drygt 55 miljoner i bidrag till projekt vid svenska lärosäten. Uppsala universit...
-
Populär sommarskola återvänder till Gotland
15 februari 2018
Uppsala universitet och EIT Health inbjuder för tredje året i rad till sommarskolan Innovation Game, ett tvärvetenskapligt möte mellan vårdens utmaningar och spelvärldens möjligheter – i år med fokus på ungas psykiska hälsa.
-
Genetiska analyser avslöjar hur Skandinavien befolkades efter istiden
10 januari 2018
I en ny studie beskriver en internationell forskargrupp hur först grupper från söder (dagens Danmark och Tyskland) och därefter grupper från nordost bosatte sig i det nyligen isfria Skandinavien för mer än 10 000 år sedan.
-
Mordens marknad – ny avhandling om 2000-talets svenska deckare
11 december 2017
Varför har svenska deckare blivit så omåttligt populära under 2000-talet? Vilka mordmotiv och mordvapen är vanligast i genren och vad det beror på? Och stämmer det att svensk kriminalfiktion präglas av samhällskritik? En ny avhandling från Uppsala...
-
Samarbete för ny kunskap inom kultur och samhälle
16 november 2017
Uppsala universitet satsar på att utveckla nya forskningssamarbeten mellan forskningsämnen. Nyinrättade "Centre for Integrated Research on Culture and Society" vid vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap ska underlätta framväxten av ...
-
Andra sidor av migration
14 november 2017
Korta föredrag, diskussioner, plockmat, aktiviteter för barnen och en film om Uppsala pridefestival är ingredienserna för en temadag om migration.
-
Bidrag till uppsalaforskning inom humaniora och samhällsvetenskap
20 oktober 2017
Riksbankens Jubileumsfond (RJ) har beslutat vilka som får bidrag i årets utlysning för treåriga projekt, längre programsatsningar och infrastrukturprojekt inom humaniora och samhällsvetenskap. Totalt får 43 projekt, 3 program och 8 projektstöd til...
-
Ola Larsmo och Quentin Skinner nya hedersdoktorer
13 oktober 2017
Författaren Ola Larsmo och professor Quentin Skinner, University of London, har utsetts till nya hedersdoktorer vid historisk-filosofiska fakulteten, Uppsala universitet.
-
Varför skrattar vi åt det hemska?
05 oktober 2017
Hallå där Don Kulick, professor i kulturantropologi och forskningsledare för forskningsprogrammet Engaging Vulnerability, som arrangerar ett symposium om varför vi skrattar åt det hemska. Varför har ni ett symposium om humor?
-
Vem är bäst i Uppsala på att presentera sin forskning?
26 september 2017
Hur kan man läsa en text som inte finns? Varför har män kortare livslängd än kvinnor? Den 29 september äntrar sju forskare V-Dalas scen i Uppsala, för att på fyra minuter presentera sin forskning i tävlingen Forskar Grand Prix.
-
Lika villkorspris till Anita Hussénius
25 september 2017
Föreståndaren Anita Hussénius på Centrum för genusvetenskap får 2016 års lika villkorspris för sitt jämlika och inkluderande ledarskap.
-
Första DNA-bevisen för kvinnlig vikingakrigare
08 september 2017
Även kvinnor hade höga positioner på slagfältet under vikingatiden. Det visar en ny DNA-undersökning av en vikingatida krigare från Birka som gjorts av forskare vid Uppsala och Stockholms universitet. Studien är den första som presenterar genetisk...
-
Satsning på infrastruktur för digitala humaniora från årsskiftet
31 augusti 2017
Hallå där Kerstin Rydbeck, dekan för historisk-filosofiska fakulteten, som precis börjat en andra mandatperiod. Vilka stora frågor arbetar fakultetsnämnden med?
-
Kungl. Vetenskaps-Societetens Thuréuspris till fyra framstående Uppsalaforskare
29 augusti 2017
Kungl. Vetenskaps-Societeten har beslutat dela ut Thuréuspriset på 100 000 kronor till fyra framstående Uppsalaforskare.
-
Tankesmedja för humanistiska studier
21 augusti 2017
Hösten 2017 startar humtank student, en tankesmedja för att stärka studentperspektivet i humaniorafrågor inom akademin och samhället.