Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström får Vasamuseets vänners pris

18 april 2019

Vasamuseets vänners pris år 2019 ges till Karin Hassan Jansson, docent och lektor i historia vid Uppsala universitet och Jonas Lindström, doktor i historia och forskare vid Uppsala universitet. De får priset för boken ”Horet i Hälsta. En sann historia från 1600-talet”. Prissumman om 50 000 kronor, kommer att delas ut på Vasamuseet den 24 april.

– Att få priset är en stor ära, och uppmuntran att fortsätta skriva populärvetenskapligt. Som historiker skriver vi oftast för andra historiker, men med den här boken vänder vi oss istället till alla som inte är historiker, säger Karin Hassan Jansson.

– Det var när vi gick igenom källor för ett annat projekt som vi stötte på fallet. Där fanns en historia som vi ansåg att fler borde kunna få ta del av, berättar Jonas Lindström.

Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström utsågs till 2019 års pristagare av Vasamuseets vänners styrelse efter priskommitténs förslag. Motiveringen till årets pris lyder:

I boken ”Horet i Hälsta” har författarna och historikerna Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström lyckats med den litterära utmaningen att presentera en historisk undersökning som en populärvetenskaplig kriminalhistoria. På vetenskaplig grund och utifrån ett autentiskt rättsfall lyfter författarna 1600-talets komplexa samhällsstruktur i en engagerande och målande helhet.

– Vi har i Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström mycket värdiga mottagare av priset. Själv sträckläste jag boken och kunde inte lägga den ifrån mig. Varma gratulationer till pristagarna, säger Leif Nylander, ordförande i Vasamuseets vänner.

Vasamuseets vänners pris om 50 000 kronor delas ut av föreningen Vasamuseets vänner årligen den 24 april, vilket är årsdagen för skeppet Vasas bärgning.

Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten