Hållbar urbanisering kräver samarbete
3 juni 2019
Söndagen 30 juni hålls sex seminarier i Almedalen om hållbarhet och urbanisering med fokus på Indien och Sverige. Vi intervjuade Swaminathan Ramanathan, gästforskare, och Owe Ronström, professor i etnologi, båda vid institutionen för kulturantropologi och etnologi.
Vad handlar seminarierna om?
– Ramen för seminarierna är forskningsprogrammet Future Urbanisms vid Campus Gotland och vi har valt fyra teman från programmet för seminarierna: mobilitet, vatten och energi, mat och hälsa respektive boende och skydd, säger Owe Ronström.

institutionen för kulturantropologi och etnologi.
Foto: Anders Berndt
– Seminarierna fokuserar på hur vi kan uppnå en hållbar utveckling i den globala urbanisering som sker. Prognoser säger att cirka 75 procent av Indiens befolkning kommer att bo i städer år 2050 och eftersom Indiens befolkning är en stor del av jordens befolkning kommer den urbaniseringen att ha en massiv inverkan för hur en hållbar utveckling ska kunna uppnås och det kommer att påverka livet i Sverige, Skandinavien och resten av världen, säger Swaminathan Ramanathan.
Vilka utmaningar finns det med att skapa en hållbar urbanisering?
– Seminarierna handlar om enorma utmaningar på alla möjliga sätt: ekologiska, humanistiska, kulturella, sociala, ekonomiska, samarbeten. Det är några av nyckelutmaningarna som rör vår framtid, säger Owe Ronström och fortsätter:

för kulturantropologi och etnologi.
Foto: Mikael Wallerstedt
– Men första utmaningen är att kartan redan är ritad sedan många år. Sverige ses som ett utvecklat land som levererar lösningar och ger hjälp till underutvecklade länder. Och vi har försökt pressa in Indien i den kartan. Men Sverige kan inte längre se sig som leverantören av lösningar. Vi måste hitta andra sätt att samarbeta som är mycket mer jämlika och som tar med hur Indien kan stödja Sverige och hur indiska lösningar kan användas i Sverige. Och förstås tvärtom, säger Owe Ronström.
– Svenska lösningar är välkända, av världsklass och väletablerade i världen, den kanalen ut i världen är redan etablerad. Men det finns också lokala lösningar som Indien har utvecklat som borde spridas över världen, säger Swaminathan Ramanathan.
Vad hoppas ni seminarierna ska bidra med?
– Forskningsprogrammet placerades på Campus Gotland delvis på grund av Almedalsveckan. För att hantera de här utmaningarna måste alla viktiga intressenter samlas och det är precis det som är Almedalsveckan, säger Swaminathan Ramanathan.
– Vi försöker koppla till FNs globala mål för hållbar utveckling och då inte bara till målen om skydd, mobilitet etcetera utan också sjuttonde målet som handlar om att vi måste hantera de övriga globala målen genom samarbete, diskussion och hjälp till varandra, säger Owe Ronström.
Fakta
Under Almedalsveckan hålls sex seminarier öppna för alla intresserade om hållbar urbanisering. Seminarierna bottnar i forskningsprogrammet Future Urbanisms vid institutionen för kulturantropologi och etnologi vid Campus Gotland, Uppsala universitet:
- 9.30–10.30: India’s urban future is everybody’s future. What can we do for sustainability?
Film från seminariet India’s urban future is everybody’s future - 10.30–11.10: Moving people, not cars
Film från seminariet Moving people, not cars - 11.30–12.10: Affordable housing for all urban citizens – the shelter challenge
Film från seminariet Affordable housing for all urban citizens - 12.50–13.30: Building a new biocircular economy – the water and energy challenge
Film från seminariet Building a new biocircular economy - 13.50–14.30: Sustainability as a life style – the food and health challenge
Film från seminariet Sustainability as a life style - 14.30–15.30: India’s urban future is everybody’s future. What can sustainability do for us?
Film från seminariet India’s urban future is everybody’s future.
Läs mer
Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten
-
Vem är bäst i Uppsala på att presentera sin forskning?
26 september 2017
Hur kan man läsa en text som inte finns? Varför har män kortare livslängd än kvinnor? Den 29 september äntrar sju forskare V-Dalas scen i Uppsala, för att på fyra minuter presentera sin forskning i tävlingen Forskar Grand Prix.
-
Lika villkorspris till Anita Hussénius
25 september 2017
Föreståndaren Anita Hussénius på Centrum för genusvetenskap får 2016 års lika villkorspris för sitt jämlika och inkluderande ledarskap.
-
Första DNA-bevisen för kvinnlig vikingakrigare
08 september 2017
Även kvinnor hade höga positioner på slagfältet under vikingatiden. Det visar en ny DNA-undersökning av en vikingatida krigare från Birka som gjorts av forskare vid Uppsala och Stockholms universitet. Studien är den första som presenterar genetisk...
-
Satsning på infrastruktur för digitala humaniora från årsskiftet
31 augusti 2017
Hallå där Kerstin Rydbeck, dekan för historisk-filosofiska fakulteten, som precis börjat en andra mandatperiod. Vilka stora frågor arbetar fakultetsnämnden med?
-
Kungl. Vetenskaps-Societetens Thuréuspris till fyra framstående Uppsalaforskare
29 augusti 2017
Kungl. Vetenskaps-Societeten har beslutat dela ut Thuréuspriset på 100 000 kronor till fyra framstående Uppsalaforskare.
-
Tankesmedja för humanistiska studier
21 augusti 2017
Hösten 2017 startar humtank student, en tankesmedja för att stärka studentperspektivet i humaniorafrågor inom akademin och samhället.
-
Så skildrades transpersoner i äldre svensk skönlitteratur
01 augusti 2017
Den svenska 1800-talslitteraturen innehåller åtskilliga beskrivningar av människor som växlar kön, och som överskrider och utmanar könsgränser, även om ”trans” ännu inte blivit ett begrepp. I sin nya avhandling visar Sam Holmqvist hur transgestalt...
-
"Karinfonden" ska stödja kvinnliga forskare
01 juni 2017
Uppsala universitet har tagit emot en donation på en miljon kronor för att skapa ”Stiftelsen Karinfonden” till stöd för kvinnliga forskare vid institutionen för idé- och lärdomshistoria. Pengarna donerades av Karin Johannisson, professor emerita v...
-
En svensk stil?
22 maj 2017
Varför har den gustavianska stilen blivit så framträdande i den svenska självbilden? En ny avhandling från Uppsala universitet visar på hur forskare parallellt med museer, kommersiella företag och monarkin, har bidragit till att den gustavianska s...
-
Heléne Lööw årets väckarklocka
16 maj 2017
Heléne Lööw, docent i historia, har fått priset Årets Väckarklocka 2017 av Elin Wägner-sällskapet för arbete i Elin Wägners anda.
-
Ny arena för det kritiska samtalet
26 april 2017
Snart öppnas dörrarna till Humanistiska teatern – en spektakulär aula och föreläsningssal, byggd som en klassisk teater och utrustad med den senaste audio-visuella tekniken.
-
Mandelgrenpriset till Michael Neiß
12 april 2017
Svenska fornminnesföreningen har beslutat att tilldela doktoranden och arkeologen Michael Neiß Mandelgrenpriset 2017 för sin forskning om vikingatidens djurornamentik.
-
Temanummer om vikingar i National Geographic baserat på forskningsprojekt
15 mars 2017
Marsnumret av National Geographic 2017 har fokus på vikingar. Grunden till artikeln är forskningsprojektet Vikingafenomenet vid institutionen för arkeologi och antik historia.
-
Konsert med musik ur Dübensamlingen
14 mars 2017
Lördagen den 18 mars kl. 15.00 framförs konserten "Sacred Treasures" i Uppsala domkyrka. Uppsala Akademiska Kammarkör tillsammans med stråkensemble och solister från WDR Rundfunkchor Köln framför kyrklig vokal- och instrumentalmusik från 1600-tale...
-
Rasismen i dagens Sverige
06 mars 2017
För att förstå den växande rasismen i dagens Sverige krävs samarbete mellan forskare i olika discipliner. Det är tanken bakom nya Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism vid Uppsala universitet, med de vetenskapliga ledarna Mattias Gardel...
-
Iva Lucic får pris för sin avhandling
02 mars 2017
Iva Lucic, gästforskare vid historiska institutionen har belönats med Westinska priset för sin avhandling om hur nationsbildningsprocessen inom ramen för Titos Jugoslavien gick till.
-
Samverkansmöte om integrering och rehabilitering i arbetslivet
27 februari 2017
Praktiker och forskare är välkomna till vårens första välfärdslunch 7 mars om integrering och rehabilitering i arbetslivet.
-
Välkomna till vetenskapsfestivalen Scifest i Uppsala
23 februari 2017
Experimentera med eld, ljus och ljud. Lär dig hur en cell ser ut egentligen. Gräv i den geologiska sandlådan och gör experiment med vatten. Lär dig mer om digital arkeologi eller vad som händer med ett blodprov. Gör en biogasballong eller programm...
-
8 mars startar feministiska stadsvandringar i Uppsala
17 februari 2017
Hallå där Maja Bodin, doktorand vid Centrum för genusvetenskap, som har tagit initiativet till att starta feministiska stadsvandringar i Uppsala med start på internationella kvinnodagen 8 mars. Varför startar ni feministiska stadsvandringar?
-
Professor i kulturvård del av expertpanel
15 februari 2017
EU-kommissionen har nyligen utsett professor Christer Gustafsson vid konstvetenskapliga institutionen att delta i expertpanelen för European Heritage Label.