VR-spelet som tar dig till medeltidens Visby
23 juni 2020

John Ljungkvist spänner bågen i ett virtuellt Visby.
Med VR-hjälm på huvudet är det möjligt att pröva på bågskytte i 1300-talets Visby. Det nya VR-spelet har utvecklats av företaget Disir, som grundats av en spelutvecklare och tre arkeologer, varav två forskare vid Uppsala universitet.
Spelet består av fem olika banor med olika svårighetsnivå, innanför och utanför stadsmuren i Visby. Spelaren spänner bågen och skjuter iväg pilar med hjälp av kontroller i händerna. Vi befinner oss i det medeltida Visby – med stadsmuren, byggnader, kringsmygande krigare och olika tidstypiska detaljer.
Allt är grundat på vetenskap, för att ge en korrekt bild av hur det såg ut på den tiden. Spelet är löst kopplat till historiska händelser kring Valdemar Atterdags invasion år 1361.
– Drömmen är att bygga upp det medeltida Visby i virtual reality och visa hur det såg ut, både för utbildning och för underhållning, säger John Ljungkvist.

Testades vid Medeltidsfestivalen
En tidig version av spelet testades vid Medeltidsfestivalen i Visby förra året och den färdiga versionen visades vid en medeltida jul i Visby kring årsskiftet. Nu finns spelet att köpa på plattformen Oculus.
– Men det krävs ytterligare investeringar för att utveckla spelet vidare och lyckas kommersiellt, konstaterar John Ljungkvist.
Han och Daniel Löwenborg är forskare vid institutionen för arkeologi vid Uppsala universitet. De började utforska olika digitala lösningar för att visualisera historien, i samband med ett forskningsprojekt i Gamla Uppsala.
– Det kom ur vår forskning om Gamla Uppsala, där John har lett utgrävningar och jag har jobbat med digitala lösningar inom arkeologi, som GIS (geografiska informationssystem) och att sammanställa data. Redan från början handlade det både om att ta fram ny kunskap och om att förmedla vår tolkning av historien, säger Daniel Löwenborg.
Tre arkeologer och en spelutvecklare
Med hjälp av UU Innovation kom de i kontakt med olika IT-företag.
– När vi startade företaget var vi tre arkeologer och en spelutvecklare, som gör mycket av arbetet. Vi använder framför allt befintliga lösningar med moderna spelmotorer, tillsammans med ett historiskt perspektiv och tänkande, säger Daniel Löwenborg.
Det gamla gravfälten i Gamla Uppsala består idag av gräsklädda kullar, men med hjälp av en mobilapp får besökarna hjälp att visualisera hur det såg ut på vikingatiden. Med hjälp av AR-teknik (augmented reality) ser man i mobilen hur en plats kan ha sett ut i historisk tid.
Senare utvecklades också en VR-version som kan användas av museets besökare. Företaget har också utvecklat en AR-plattform för fem historiska besöksmål i Uppsala.
– Själva grundprincipen är att använda digital teknik för att förmedla en förståelse för historien kopplat till forskningen och så långt vi kan göra det historiskt korrekt och autentiskt, säger Daniel Löwenborg.
Kliva in i historien
Spelet om bågskytte är det första spel de har tagit fram och med detta tar de ännu ett steg i att levandegöra historien.
– Här handlar det inte lika mycket om fakta och kunskap utan mer att förmedla en känsla av att kliva in i historien och interagera med den, säger Daniel Löwenborg.
John Ljungkvist ser stora möjligheter med att använda den här typen av spel inte bara som underhållning utan också inom undervisningen.
– Vi förmedlar forskning och kan gå från spel till lärande. Inom medicinska utbildningar används mycket VR idag och det kan göras inom historia också.
Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten
-
Ny bok om hur ett språk dör ut
05 juni 2019
Hallå där Don Kulick, professor vid institutionen för kulturantropologi och etnologi vid Uppsala universitet.
-
Hållbar urbanisering kräver samarbete
03 juni 2019
Söndagen 30 juni hålls sex seminarier i Almedalen om hållbarhet och urbanisering med fokus på Indien och Sverige. Vi intervjuade Swaminathan Ramanathan, gästforskare, och Owe Ronström, professor i etnologi, båda vid institutionen för kulturantropo...
-
Forskningsbidrag från Riksbankens Jubileumsfond
29 maj 2019
Sex forskare vid Uppsala universitet får medel från Riksbankens Jubileumsfonds utlysningar Mixade metoder respektive RJ Sabbatical.
-
Två Uppsalaforskare i Sveriges unga akademi
27 maj 2019
Anna T. Danielsson, professor i didaktik och Ylva Söderfeldt, biträdande universitetslektor i idé- och lärdomshistoria, är två av åtta nya ledamöter i Sveriges unga akademi.
-
Mattias Lundberg invald i Kungl. Musikaliska akademien
23 maj 2019
Mattias Lundberg, professor vid institutionen för musikvetenskap, har valts in som ny ledamot i Kungl. Musikaliska akademien.
-
Årets pedagogiska pristagare
22 maj 2019
Årets pedagogiska pristagare vid Uppsala universitet undervisar i ämnen kopplade till historia, freds- och konfliktkunskap, läkemedelskemi och informationsteknologi. Det fria pedagogiska priset tilldelas universitetslektor Katia Cejie vid juridisk...
-
Tjejlopp viktiga för kvinnor
23 april 2019
Att delta i tjejlopp är betydelsefullt för kvinnor och lyfter deltagarnas självförtroende. Kvinnorna siktar in sig på att prestera så bra som möjligt och det är det fysiska utförandet som är det viktigaste, trots arrangörernas ofta stereotypa inra...
-
Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström får Vasamuseets vänners pris
18 april 2019
Vasamuseets vänners pris år 2019 ges till Karin Hassan Jansson, docent och lektor i historia vid Uppsala universitet och Jonas Lindström, doktor i historia och forskare vid Uppsala universitet. De får priset för boken ”Horet i Hälsta. En sann hist...
-
Varför används förstörelse av kultur som ett vapen i konflikter?
10 april 2019
Varför förstörs kulturarv i allt större utsträckning vid konflikter och hur påverkar det i sin tur arbetet med återuppbyggnad efter konflikten? Det är frågor som nybildade forskarnätverket "Kulturarv och etik i fred och konflikt" ska belysa.
-
Prisas för forskning och undervisning om förintelsen
09 april 2019
Tomislav Dulić, universitetslektor i historia och föreståndare vid Hugo Valentin-centrum vid Uppsala universitet, har tilldelats the Austrian Holocaust Memorial Award 2019.
-
Årets Hugo Valentinföreläsning: Doris Bergen föreläser om Förintelsen
02 april 2019
Doris Bergen är professor i förintelsestudier vid University of Toronto. Under sin Hugo Valentin-föreläsning vid Uppsala universitet den 10 april kommer hon att ha ett särskilt fokus på genus, sex och sexualitet under Förintelsen.
-
Satsning på hållbar kulturvård
20 mars 2019
Forskning inom kulturvård har en lång tradition på Campus Gotland och nu satsar universitet för att bygga ut och förstärka verksamheten och samtidigt förstärka forskningsmiljön i stort på Campus Gotland.
-
Diplomatfruars politiska betydelse glöms ofta bort
07 mars 2019
I många beskrivningar över internationella relationer och diplomati från 1900-talet saknas ofta den roll som kvinnorna hade. De var inte officiellt anställda men diplomatin byggde ofta på par som arbetade tillsammans.
-
"Samtalsserie uppskattad av publiken"
05 februari 2019
Under hösten 2018 genomfördes tre samtal mellan forskare och med publiken i olika angelägna samhällsfrågor. Samtalsserien fortsätter nu under våren 2019, vi kontaktade Anna Singer, ställföreträdande vicerektor för vetenskapsområdet för humaniora o...
-
Minns Förintelsen med filmvisning och öppen föreläsning
18 januari 2019
Förintelsens minnesdag uppmärksammas med filmvisning av filmen "Denial" och öppen föreläsning med historikern Deborah Lipstadt 24 januari. Vi har ställt några frågor till Tomislav Dulić, föreståndare för Hugo Valentin-centrum och lektor i historia...
-
Ödmjukhet är viktigt för förmågan till källkritik
10 december 2018
Bara en av tio kan skilja mellan nyheter och annonser på webben. Det är ett preliminärt resultat från en studie om digital källkritik, där kring 500 ungdomar och 1000 vuxna har testats. – Utbildning och vetenskaplig nyfikenhet är viktigt i kombin...
-
Två ERC Consolidator Grants till Uppsala universitet
05 december 2018
Åtta forskare vid svenska lärosäten får bidrag i Europeiska forskningsrådets (ERC) utlysning av Consolidator Grants 2018. Två av dessa är Thijs Ettema vid institutionen för cell- och molekylärbiologi och Isto Huvila vid institutionen för ABM (arki...
-
Tydlig antisvart rasism och diskriminering på arbetsmarknaden
16 november 2018
Afrosvenskar har väsentligt lägre bruttolön och disponibel inkomst än den övriga svenska befolkningen. De är överrepresenterade i lågstatusyrken och för dem som läser vidare efter gymnasiet och avslutar en treårig postgymnasial utbildning ökar ant...
-
Hotet mot demokratin tema för årets Forsskålsymposium
14 november 2018
Hoten mot demokratin kommer från olika håll, från antidemokratiska regimer såväl som från radikala grupper och ideologier. Vilka är hoten mot demokratin och hur allvarliga är de? Hur kan demokratin främjas och förstärkas? Dessa frågor är temat för...
-
Bidrag till forskning inom humaniora och samhällsvetenskap
05 november 2018
Vetenskapsrådet har fattat beslut om vilka ansökningar som beviljats bidrag inom humaniora och samhällsvetenskap 2018. Totalt beviljas nästan 730 miljoner kronor för åren 2018–2024. Uppsala universitet får nära 144 miljoner kronor till 28 projekt.