Konspirationsteorier präglar synen på Europa
3 maj 2021
Konspiratoriska berättelser om inre upplösning och yttre hot påverkar vår syn på EU och Europa i allt större utsträckning. Vår tillit till samhället sätts på prov i kriser som under den pågående pandemin när olika grupper pekas ut som skurkar. Det kan i extrema fall inspirera till terrordåd. Det här visar forskare från bland annat Uppsala universitet i den nya boken Europe: Continent of Conspiracies. Conspiracy Theories in and about Europe.
Uppsala universitet
– Vi kan till exempel se hur flyktingkrisen 2015 – 2016 ledde till ett polariserande samtalsklimat. Migrationen framställdes som ett medvetet försök att utplåna nationalstaterna och den europeiska identiteten. Idéer som dessa cirkulerar fortfarande i pressen och sociala medier och används av populistiska politiska krafter, säger Andreas Önnerfors, docent vid historiska institutionen vid Uppsala universitet, och som tillsammans med opinionsforskaren André Krouwel vid Amsterdams fria universitet (Vrije Universiteit Amsterdam) gett ut boken.
Boken är ett resultat av det europeiska forskningsprojektet Comparative Analysis of Conspiracy Theories COMPACT som pågick åren 2016 – 2020. I boken medverkar 15 författare, bland annat statsvetare, medieforskare, socialpsykologer och historiker som tar sig an ämnet i sammanlagt 13 kapitel.
En av de vetenskapliga metoder som använts är kvantitativa opinionsstudier där åsikter hämtats in från ett stort antal personer från hela Europa. Det ingår även analyser av mediers rapportering, texttolkning av terroristmanifest samt undersökningar om hur konspirationsteorier använts för att mobilisera väljarstöd. Forskarna har också vägt samman resultat från flera tidigare studier som gjorts.
Utnyttjar behovet av enkla svar
De fann ett tydligt samband mellan personer som är skeptiska till Europasamarbetet och konspirationsteoretiskt tänkande. I skuggan av den ökande invandringen, särskilt i samband med flyktingkrisen 2015, kunde populistiska aktörer utnyttja människors behov av att få enkla svar på komplexa problem och peka ut skyldiga för de negativa händelseutvecklingarna, skriver forskarna.
Ett kapitel är en analys av den brittiska pressen i samband med folkomröstningen om Brexit. Den visar hur skuldbeläggande kritik mot EU och främlingsfientlighet samverkade. Andra exempel på hur konspirationsteorier frodats är under den grekiska skuldkrisen då anti-tyska berättelser och myten om att EU egentligen är en fortsättning av Tredje riket återupplivades. Det finns också rörelser som förnekar Förbundsrepubliken Tysklands existens och som under anti-coronademonstrationerna 2020 försökte storma den tyska riksdagen i Berlin.
Inspirerat till terrordåd
Forskarna menar att radikaliseringsprocesser drivna av konspirationsteorier i vissa fall har inspirerat till terrordåd, exempelvis vid två olika tillfällen i Tyskland: 2019 öppnade en högerextremist eld mot en synagoga och 2020 mördade en annan person med rasistiska motiv 10 personer i ett attentat mot flera vattenpipskaféer.
Det här behandlar Andreas Önnerfors i sitt kapitel där han undersöker hur den rasistiska och främlingsfientliga konspirationsteorin om ”det stora utbytet” kan ha varit ett motiv för dessa båda terrordåd. Den här konspirationsteorin utvecklades av den franske högerextreme författaren Renaud Camus (1946-) som hävdar att migrationen till Europa inte kan betraktas som något annat än ett bio-politiskt vapen. Med det menar han att de europeiska eliterna har lierat sig med de invaderande folkmassorna i syfte att släcka ut kontinentens själ och väsen.
– Jag har analyserat de tyska översättningarna och populariseringarna av Renaud Camus texter. Min tolkning är att de har legat till grund för och legitimerat terrordåden i Tyskland 2019 och 2020. Båda gärningsmännen lämnade egna terroristmanifest efter sig. Dessa är djupt påverkade av antisemitiska och islamofobiska konspirationsteorier som direkt kan länkas till Renaud Camus idéer, säger Anderas Önnerfors.
Motsägelsefull dubbelhet
En slutsats som forskarna drar är att det finns en motsägelsefull dubbelhet i den konspiratoriska världsbilden av Europa och EU. Å ena sidan framställs Europa och dess politiska enhet som ett mäktigt hot som konspirerar mot nationalstaternas mångfald och särart. Å andra sidan beskrivs Europa som en vek och döende kraft som är för svag för att värja sig mot de sammansvärjningar som har skapats av olika yttre fiender.
– Vår bok är den första att behandla en hel kontinent som föremål för konspirationsteoretiskt tänkande. Vi ser riskerna med att dessa berättelser undergräver Europas politiska kultur och leder till en större samhällelig splittring, säger Andreas Önnerfors.
Läs mer:
Boken: Andreas Önnerfors, André Krouwel (2021). Europe: Continent of Conspiracies. Conspiracy Theories in and about Europe, Routledge, April 30, 2021, 282 Pages, ISBN: 9780367500689.
Mer information om Comparative Analysis of Conspiracy Theories, COMPACT: www.conspiracytheories.eu
Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten
-
Satsning på medicinsk humaniora och samhällsvetenskap
12 december 2016
Uppsala universitet satsar på att utveckla området medicinsk humaniora och samhällsvetenskap. Projektet innebär fördjupat samarbete mellan forskning och utbildning inom humaniora, samhällsvetenskap, medicin och farmaci.
-
Karin Johannisson har avlidit
02 december 2016
Karin Johannisson, professor emerita i idé- och lärdomshistoria har avlidit efter en tids sjukdom. Karin Johannisson har satt stora avtryck både inom forskningen och hos allmänheten.
-
Nationell konferens om rasismforskning i Uppsala
25 november 2016
Den 23-24 november samlades ett hundratal forskare från hela landet i Uppsala för att diskutera rasismforskningens utmaningar. Konferensen var den första i sitt slag och är tänkt att bli årligen återkommande som en del av Uppsala universitets sats...
-
Tryckfrihetsförordningen i Sverige fyller 250 i år.
21 november 2016
Jubileet uppmärksammas 1 december med öppna seminarier om tryck- och yttrandefriheten i Sverige och världen 1766-2016.
-
Genusvetenskap nytt forskarutbildningsämne
17 november 2016
Hallå där Helena Wahlström Henriksson, professor vid Centrum för genusvetenskap. Ni har anställt er första doktorand i forskarutbildningsämnet genusvetenskap. Var det många som sökte tjänsten?
-
Temadag om religion och politik
15 november 2016
Möt universitets forskare i brännpunkten mellan religion och politik. Museum Gustavianum bjuder in till föreläsningar och kulturaktiviteter för hela familjerna.
-
Fritt Ord 250 – firar det fria ordet
14 november 2016
2016 fyller Tryckfrihetsförordningen 250 år. I samband med detta anordnas ett jubileum för att fira det fria ordet och tillgång till fri information – Fritt Ord 250 är. Det uppmärksammas av Uppsala universitet på flera sätt, bland annat med semina...
-
Klimatforskning vid Uppsala universitet får 11 miljoner
04 november 2016
Vetenskapsrådet beviljar sammanlagt 54 miljoner kronor till tio olika forskningsprojekt om klimat och miljöförändringar i låginkomstländer. Två av forskningsprojekten leds av forskare vid Uppsala universitet.
-
Digitalisering av kulturarv diskuteras under AIMday
27 oktober 2016
Kulturarv har alltmer hamnat i fokus som ett område av betydelse för det moderna samhällets utveckling. Modern teknik skapar nya möjligheter för hur kulturarv kan tillgängliggöras, förmedlas och gestaltas. Digitaliseringens potential och utmaninga...
-
40 miljoner till uppsalaforskning inom humaniora och samhällsvetenskap
24 oktober 2016
Riksbankens Jubileumsfond (RJ) har nu beslutat om 2016 års bidrag till forskning. Totalt har har över 300 miljoner kronor beviljats till svensk forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. Av dessa har Uppsala universitet fått drygt 40 miljoner...
-
Finansiering till forskning om gendergapet
14 oktober 2016
De nordiska länderna ligger i topp när det gäller jämställdhetsfaktorer men inom forskning och innovation placerar sig Norden bara genomsnittligt. Den här ska undersökas i ett nytt forskningsprojekt vid Centrum för genusvetenskap.
-
Större arena för genusluncherna
14 oktober 2016
De populärvetenskapliga genusluncherna har flyttat till Uppsala stadsteater.
-
Litteraturprofessor kommenterar Nobelpriset
13 oktober 2016
Årets Nobelpris i litteratur tilldelas Bob Dylan "för att ha skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen". Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, kommenterar valet av pristagare.
-
Ny hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten
05 oktober 2016
Arkeologen Jeremy B. Rutter, professor emeritus vid Dartmouth College, USA, har utsetts till ny hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten.
-
Fem miljoner till bildkonstprojekt
24 september 2016
Vetenskapsrådet har tagit beslut om projektbidrag inom konstnärlig forskning. Av totalt 51 ansökningar har sju projekt fått bidrag. Ett av bidragen går till Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet.
-
Museibesökare får följa analys av gåtfull ringbrynjehuva
19 september 2016
Vid Enköpings museum finns en ringbrynjehuva som är unik i sitt slag i Sverige. Huvan har tidigare varit utställd i museets medeltidsutställning men ingen har vetat något om den. Frågetecknen är många och nu ska mysterierna få svar i en ny utställ...
-
Konferens: Kulturarv i väpnade konflikter
12 september 2016
Internationell konferens i Visby på Campus Gotland 15–16 september
-
Framstående uppsalaforskare får pris av Kungl. Vetenskaps-Societeten
30 augusti 2016
Idag, den 30 augusti, delar Kungl. Vetenskaps-Societeten ut Thuréus-prisen och Bergstedska priset till framstående uppsalaforskare vid en ceremoni i Museum Gustavianum i Uppsala.
-
Upplev Vendeltidens Gamla Uppsala med ny interaktiv app
29 augusti 2016
I Gamla Uppsala finns ett av Skandinaviens mest spännande kungsgårdsområden från järnåldern. En gång fanns här mängder av hus och andra byggnadsverk, vilket besökare hittills fått försöka föreställa sig med hjälp av skisser. I slutet av augusti la...
-
Studenter bidrar till forskningen om Vasa
27 juni 2016
Under vårterminen har studenter på masterprogrammet i tidigmodern tid gjort praktik på Vasamuseet i Stockholm.