Elly Griffiths ger årets Adam Helms-föreläsning

31 maj 2021

Elly Griffiths

Deckarförfattaren Elly Griffiths föreläser i Uppsala till minne av förläggaren Adam Helms den 16 september 2021.

Varje år anordnar Uppsala universitet och Svenska Förläggareföreningen en föreläsning till minne av förläggaren Adam Helms. Årets föreläsning ges av den internationellt kända brittiska deckarförfattaren Elly Griffiths den 16 september 2021. Föreläsningen kommer att livesändas digitalt men man hoppas även kunna bjuda in ett mindre antal åhörare till Humanistiska teatern i Uppsala.

Årets föreläsning till minne av förläggaren Adam Helms ges av den brittiska författaren Domenica de Rosa, mest känd under sitt författarnamn Elly Griffiths. Hennes deckarserie om rättsarkeologen Ruth Galloway har nått stora framgångar världen över, inklusive i Sverige. För sitt författarskap har Griffiths mottagit Mary Higgins Clark Award och CWA Dagger in the Library Award. Griffiths har en bakgrund i förlagsvärlden och arbetade innan debuten som barnboksredaktör på HarperCollins.

Adam Helms
Adam Helms

Förläggaren Adam Helms var en nytänkare inom marknadsföring i bokbranschen och pionjär inom internationell samproduktion mellan förlag. Under början på 1940-talet revolutionerade han, tillsammans med sin svenska hustru Greta Nilsson, det svenska bokklubbssystemet genom Bokklubben Svalan. Vid sin död 1980 lämnade han en omfattande samling böcker om bokmarknad, bokförlag och bokhandel till Svenska Föreläggareföreningen. Denna är idag donerad till Uppsala universitetsbibliotek: Adam Helms bokbranschhistoriska samling.

Om föreläsningen i Uppsala

Adam Helms Lecture äger rum den 16 september 2021, med start kl. 17.00. Föreläsningen hålls på engelska och kommer att livesändas digitalt, men man planerar även för att ett mindre antal åhörare ska kunna vara på plats i Humanistiska teatern i Uppsala. Formerna för föreläsningen och deltagande i den meddelas i början av hösten på Uppsala universitetsbiblioteks webbplats,

 

Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten