Forskare diskuterar vår gemensamma framtid med AI
15 november 2021

I år arrangeras konferensen i hybridformat, det vill säga både på plats vid Uppsala universitet och online.
Konferensen AI for Humanity and Society 2021 samlar ledande internationella forskare inom olika discipliner den 18 november. De ska diskutera strategier och åtgärder som kan stödja de höga förväntningar som finns på tekniken och samtidigt ta itu med angelägna frågor om vår gemensamma framtid med artificiell intelligens.
Utvecklingen inom AI-området har gett upphov till många debatter om framtiden för vårt samhälle och både förväntningar och farhågor florerar i dessa debatter. Att politiken och forskningen bör närma sig varandra för att forma beslut och strategier med god grund är ett av konferensens huvudsyften. Under konferensen kommer ekonomiska principer och regleringar kring AI att diskuteras.
– Den framtida effekten av AI kommer att bero på de åtgärder och beslut som regeringar, företag, organisationer och individer tar i dag, säger konferensansvariga Nicolette Lakermond, professor vid institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, Linköping universitet.
Konferens i hybridformat
För andra året i rad anordnar forskningsprogramet WASP-HS konferensen AI for Humanity and Society. I år arrangeras konferensen i hybridformat, det vill säga både på plats vid Uppsala universitet och online, och temat är “Shaping a Future with AI - The Role of Policies”..
– AI-forskningen handlar både om den tekniska utvecklingen av algoritmer och om dess användning i samhället i stort. Humanistisk och samhällsvetenskaplig AI-forskning handlar om flera viktiga dimensioner, till exempel historia, etik, ekonomi, demokrati och rättsliga frågor. AI är ett strategiskt område för Uppsala universitet och vi är stolta över vår framstående forskning, mycket tack vara det unika och viktiga samarbetet runt WASP-HS, säger Tora Holmberg, vicerektor vid vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap vid Uppsala universitet.
– Dagens tema särskilt viktigt – att diskutera hur man kan aktivt påverka vilka effekter AI kan ha på samhället i stort. Hur kan vi tillse att vi får så mycket av fördelarna som möjligt, samtidigt som vi begränsar nackdelarna? Konferensen uppmärksammar särskilt AI:s konsekvenser för politik och beslutsfattande – ett område som är högaktuellt och kritiskt för demokratin och dess utveckling.
Många olika intressenter
Utvecklingen av artificiell intelligens är inte längre bara en fråga om teknik eller beräkning, utan en verkligt tvärvetenskaplig och mångfacetterad verksamhet med många olika intressenter, konstaterar Virginia Dignum, programdirektör vid WASP-HS.
– Denna inriktning stämmer perfekt överens med WASP-HS-programmets kärnforskning om de utmaningar och konsekvenser som AI och autonoma system innebär för mänskligheten och samhället. Jag ser fram emot vår andra årliga konferens, där vi sammanför perspektiv från forskare och praktiker om politikens roll i utformningen av vår framtid med artificiell intelligens.
Vid konferensen kommer ledande internationella forskare att tala, så som Susan Athey, professor inom ekonomi vid Stanford Graduate School of Business, Debjani Ghosh, president för NASSCOM och Blanche Segrestin, professor inom förvaltningsvetenskap vid MINES ParisTech.
Nationellt forskningsprogram om AI
- WASP-HS är ett nationellt forskningsprogram med visionen att stödja och stärka framstående forskning, ur både humanistisk och samhällsvetenskaplig synvinkel. Det handlar om effekter, möjligheter och utmaningar i samband med integrationen av artificiell intelligens och autonoma system i samhällen och människors vardag.
- WASP-HS skapar tvärvetenskapliga forskningsmiljöer, en forskarskola och ett nationellt nätverk för att bidra med kunskap, lyfta fram viktiga frågor och engagera medborgare samt andra samhällsaktörer. Det nationella forskningsprogrammet, som löper fram till 2028, omfattar ett 40-tal forskningsprojekt, en forskarskola med upp till 70 doktorander, inrättandet av minst tio nya forskargrupper och internationella gästprofessorer.
- WASP-HS syftar också till att skapa samarbete med Sveriges offentliga och privata sektor.
Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten
-
"Karinfonden" ska stödja kvinnliga forskare
01 juni 2017
Uppsala universitet har tagit emot en donation på en miljon kronor för att skapa ”Stiftelsen Karinfonden” till stöd för kvinnliga forskare vid institutionen för idé- och lärdomshistoria. Pengarna donerades av Karin Johannisson, professor emerita v...
-
En svensk stil?
22 maj 2017
Varför har den gustavianska stilen blivit så framträdande i den svenska självbilden? En ny avhandling från Uppsala universitet visar på hur forskare parallellt med museer, kommersiella företag och monarkin, har bidragit till att den gustavianska s...
-
Heléne Lööw årets väckarklocka
16 maj 2017
Heléne Lööw, docent i historia, har fått priset Årets Väckarklocka 2017 av Elin Wägner-sällskapet för arbete i Elin Wägners anda.
-
Ny arena för det kritiska samtalet
26 april 2017
Snart öppnas dörrarna till Humanistiska teatern – en spektakulär aula och föreläsningssal, byggd som en klassisk teater och utrustad med den senaste audio-visuella tekniken.
-
Mandelgrenpriset till Michael Neiß
12 april 2017
Svenska fornminnesföreningen har beslutat att tilldela doktoranden och arkeologen Michael Neiß Mandelgrenpriset 2017 för sin forskning om vikingatidens djurornamentik.
-
Temanummer om vikingar i National Geographic baserat på forskningsprojekt
15 mars 2017
Marsnumret av National Geographic 2017 har fokus på vikingar. Grunden till artikeln är forskningsprojektet Vikingafenomenet vid institutionen för arkeologi och antik historia.
-
Konsert med musik ur Dübensamlingen
14 mars 2017
Lördagen den 18 mars kl. 15.00 framförs konserten "Sacred Treasures" i Uppsala domkyrka. Uppsala Akademiska Kammarkör tillsammans med stråkensemble och solister från WDR Rundfunkchor Köln framför kyrklig vokal- och instrumentalmusik från 1600-tale...
-
Rasismen i dagens Sverige
06 mars 2017
För att förstå den växande rasismen i dagens Sverige krävs samarbete mellan forskare i olika discipliner. Det är tanken bakom nya Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism vid Uppsala universitet, med de vetenskapliga ledarna Mattias Gardel...
-
Iva Lucic får pris för sin avhandling
02 mars 2017
Iva Lucic, gästforskare vid historiska institutionen har belönats med Westinska priset för sin avhandling om hur nationsbildningsprocessen inom ramen för Titos Jugoslavien gick till.
-
Samverkansmöte om integrering och rehabilitering i arbetslivet
27 februari 2017
Praktiker och forskare är välkomna till vårens första välfärdslunch 7 mars om integrering och rehabilitering i arbetslivet.
-
Välkomna till vetenskapsfestivalen Scifest i Uppsala
23 februari 2017
Experimentera med eld, ljus och ljud. Lär dig hur en cell ser ut egentligen. Gräv i den geologiska sandlådan och gör experiment med vatten. Lär dig mer om digital arkeologi eller vad som händer med ett blodprov. Gör en biogasballong eller programm...
-
8 mars startar feministiska stadsvandringar i Uppsala
17 februari 2017
Hallå där Maja Bodin, doktorand vid Centrum för genusvetenskap, som har tagit initiativet till att starta feministiska stadsvandringar i Uppsala med start på internationella kvinnodagen 8 mars. Varför startar ni feministiska stadsvandringar?
-
Professor i kulturvård del av expertpanel
15 februari 2017
EU-kommissionen har nyligen utsett professor Christer Gustafsson vid konstvetenskapliga institutionen att delta i expertpanelen för European Heritage Label.
-
Forskningsmedel till "svåra" kulturarv
01 februari 2017
Riksantikvarieämbetet har gett forskningsmedel till projektet "Ulleråker – Funktionsnedsättning och kulturarv".
-
Ny nätbaserad databas över svensk arkeologisk forskning i Grekland
02 januari 2017
I ett nyligen avslutat projekt vid Svenska institutet i Athen har material från över hundra år av svensk arkeologisk verksamhet i Grekland gjorts tillgängligt genom databasen PRAGMATA. Databasen innehåller bland annat ett omfattande fotoarkiv och ...
-
Satsning på medicinsk humaniora och samhällsvetenskap
12 december 2016
Uppsala universitet satsar på att utveckla området medicinsk humaniora och samhällsvetenskap. Projektet innebär fördjupat samarbete mellan forskning och utbildning inom humaniora, samhällsvetenskap, medicin och farmaci.
-
Karin Johannisson har avlidit
02 december 2016
Karin Johannisson, professor emerita i idé- och lärdomshistoria har avlidit efter en tids sjukdom. Karin Johannisson har satt stora avtryck både inom forskningen och hos allmänheten.
-
Nationell konferens om rasismforskning i Uppsala
25 november 2016
Den 23-24 november samlades ett hundratal forskare från hela landet i Uppsala för att diskutera rasismforskningens utmaningar. Konferensen var den första i sitt slag och är tänkt att bli årligen återkommande som en del av Uppsala universitets sats...
-
Tryckfrihetsförordningen i Sverige fyller 250 i år.
21 november 2016
Jubileet uppmärksammas 1 december med öppna seminarier om tryck- och yttrandefriheten i Sverige och världen 1766-2016.
-
Genusvetenskap nytt forskarutbildningsämne
17 november 2016
Hallå där Helena Wahlström Henriksson, professor vid Centrum för genusvetenskap. Ni har anställt er första doktorand i forskarutbildningsämnet genusvetenskap. Var det många som sökte tjänsten?