Lyssna till våra nya hedersdoktorer
20 januari 2023

Spännande föreläsningar väntar under veckan. Bilden är tagen under promotionen 2019 då Lena Fries Gedin blev hedersdoktor.
I samband med promoveringsveckan bjuder Uppsala universitet in till öppna föreläsningar och panelsamtal med årets nya hedersdoktorer. Bredden av ämnen är stor − hedersdoktorerna kommer bland annat att tala om sociala medier, kommunikation i kristid och vad som leder till att man får astma.
Vid doktorspromotionen 27 januari installeras också de nya hedersdoktorerna. I år är det 24 personer som utnämnts till hedersdoktorer efter att ha gjort framstående vetenskapliga insatser eller på annat sätt främjat forskningen vid universitetet. Några av dem kommer hit dagarna innan promotionen för att bjuda på föreläsningar och delta i seminarier.
Program:
24/1, kl. 15.15-18.00: Offentlig kunskapshantering i pandemier och andra kriser
Ulrika Björkstén, ny hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten, föreläser på temat "Konsten att vara tydlig med ett osäkert budskap". Föreläsningen följs av ett panelsamtal med Ulrika Björkstén, Folke Tersman, Anders Björkman, Maja Fjaestad och Anders Ekström. Föreläsningen och panelsamtalet hålls på svenska.
Mer om "Offentlig kunskapshantering i pandemier och andra kriser"
25/1, kl. 15.15-18: Folkbibliotekens demokrati- och folkbildningsuppdrag – vad betyder det på 2000-talet?
Föreläsning med Ragnar Audunson, ny hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten. Efter föreläsningen presenterar Kerstin Rydbeck en nordisk antologi som knyter an till föreläsningens tema. Evenemanget hålls på norska och svenska.
Mer om "Folkbibliotekens demokrati- och folkbildningsuppdrag – vad betyder det på 2000-talet?"
25/1, kl. 15.15-17: What can we learn from comparative research? Empirical and theoretical reflections from the educational field
Föreläsning med professor Barbara Schulte, ny hedersdoktor vid fakulteten för utbildningsvetenskaper. Föreläsningen ges på svenska.
25/1, kl. 17-18: Academic outreach via social media – from medicine and politics to football analytics
Vad finns det för möjligheter och utmaningar med att använda sociala medier för att sprida kunskap till allmänheten? Panelsamtal med Agnes Wold, ny hedersdoktor vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten, Ashok Swain och David Sumpter. Panelsamtalet hålls på engelska.
Mer om "Academic outreach via social media – from medicine and politics to football analytics"
26/1, kl. 10-12: Hedersdoktorskollokvium i fysik
Institutionen för fysik bjuder in till tre föreläsningar med de nya hedersdoktorerna.
- Jochen Schneider: Materials Design & Complexity
- Linda Young: Exploring new scientific frontiers using x-ray free electron lasers
- Marcos Dracos: Neutrino Physics using the European Spallation Source.
Föreläsningarna ges på engelska.
Mer om "Hedersdoktorskollokvium i fysik"
26/1, kl. 13-16: Hedersdoktorsföreläsningar vid medicinska och farmaceutiska fakulteterna
De fem hedersdoktorerna vid medicinska och farmaceutiska fakulteterna ger var sin föreläsning.
- Michel Georges: A Bovine GWAS Reveals Determinants of Mobilization Rate and Dynamics of Endogenous Retroviruses
- Cecilie Svanes: The Early Life and Preconception Origins of Adult Asthma and COPD
- Alexander Masters: The Patient Doctor and the Doctoring Patient
- Siew Chai: The Enigma that is IRAP, Is it an Enzyme, a Receptor or a Trafficking Molecule?
- Richard Bergström: Media and media – not same same
Föreläsningarna ges på engelska.
Mer om "Hedersdoktorsföreläsningar vid medicinska och farmaceutiska fakulteterna"
Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten
-
Forskningsmedel till "svåra" kulturarv
01 februari 2017
Riksantikvarieämbetet har gett forskningsmedel till projektet "Ulleråker – Funktionsnedsättning och kulturarv".
-
Ny nätbaserad databas över svensk arkeologisk forskning i Grekland
02 januari 2017
I ett nyligen avslutat projekt vid Svenska institutet i Athen har material från över hundra år av svensk arkeologisk verksamhet i Grekland gjorts tillgängligt genom databasen PRAGMATA. Databasen innehåller bland annat ett omfattande fotoarkiv och ...
-
Satsning på medicinsk humaniora och samhällsvetenskap
12 december 2016
Uppsala universitet satsar på att utveckla området medicinsk humaniora och samhällsvetenskap. Projektet innebär fördjupat samarbete mellan forskning och utbildning inom humaniora, samhällsvetenskap, medicin och farmaci.
-
Karin Johannisson har avlidit
02 december 2016
Karin Johannisson, professor emerita i idé- och lärdomshistoria har avlidit efter en tids sjukdom. Karin Johannisson har satt stora avtryck både inom forskningen och hos allmänheten.
-
Nationell konferens om rasismforskning i Uppsala
25 november 2016
Den 23-24 november samlades ett hundratal forskare från hela landet i Uppsala för att diskutera rasismforskningens utmaningar. Konferensen var den första i sitt slag och är tänkt att bli årligen återkommande som en del av Uppsala universitets sats...
-
Tryckfrihetsförordningen i Sverige fyller 250 i år.
21 november 2016
Jubileet uppmärksammas 1 december med öppna seminarier om tryck- och yttrandefriheten i Sverige och världen 1766-2016.
-
Genusvetenskap nytt forskarutbildningsämne
17 november 2016
Hallå där Helena Wahlström Henriksson, professor vid Centrum för genusvetenskap. Ni har anställt er första doktorand i forskarutbildningsämnet genusvetenskap. Var det många som sökte tjänsten?
-
Temadag om religion och politik
15 november 2016
Möt universitets forskare i brännpunkten mellan religion och politik. Museum Gustavianum bjuder in till föreläsningar och kulturaktiviteter för hela familjerna.
-
Fritt Ord 250 – firar det fria ordet
14 november 2016
2016 fyller Tryckfrihetsförordningen 250 år. I samband med detta anordnas ett jubileum för att fira det fria ordet och tillgång till fri information – Fritt Ord 250 är. Det uppmärksammas av Uppsala universitet på flera sätt, bland annat med semina...
-
Klimatforskning vid Uppsala universitet får 11 miljoner
04 november 2016
Vetenskapsrådet beviljar sammanlagt 54 miljoner kronor till tio olika forskningsprojekt om klimat och miljöförändringar i låginkomstländer. Två av forskningsprojekten leds av forskare vid Uppsala universitet.
-
Digitalisering av kulturarv diskuteras under AIMday
27 oktober 2016
Kulturarv har alltmer hamnat i fokus som ett område av betydelse för det moderna samhällets utveckling. Modern teknik skapar nya möjligheter för hur kulturarv kan tillgängliggöras, förmedlas och gestaltas. Digitaliseringens potential och utmaninga...
-
40 miljoner till uppsalaforskning inom humaniora och samhällsvetenskap
24 oktober 2016
Riksbankens Jubileumsfond (RJ) har nu beslutat om 2016 års bidrag till forskning. Totalt har har över 300 miljoner kronor beviljats till svensk forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. Av dessa har Uppsala universitet fått drygt 40 miljoner...
-
Finansiering till forskning om gendergapet
14 oktober 2016
De nordiska länderna ligger i topp när det gäller jämställdhetsfaktorer men inom forskning och innovation placerar sig Norden bara genomsnittligt. Den här ska undersökas i ett nytt forskningsprojekt vid Centrum för genusvetenskap.
-
Större arena för genusluncherna
14 oktober 2016
De populärvetenskapliga genusluncherna har flyttat till Uppsala stadsteater.
-
Litteraturprofessor kommenterar Nobelpriset
13 oktober 2016
Årets Nobelpris i litteratur tilldelas Bob Dylan "för att ha skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen". Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, kommenterar valet av pristagare.
-
Ny hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten
05 oktober 2016
Arkeologen Jeremy B. Rutter, professor emeritus vid Dartmouth College, USA, har utsetts till ny hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten.
-
Fem miljoner till bildkonstprojekt
24 september 2016
Vetenskapsrådet har tagit beslut om projektbidrag inom konstnärlig forskning. Av totalt 51 ansökningar har sju projekt fått bidrag. Ett av bidragen går till Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet.
-
Museibesökare får följa analys av gåtfull ringbrynjehuva
19 september 2016
Vid Enköpings museum finns en ringbrynjehuva som är unik i sitt slag i Sverige. Huvan har tidigare varit utställd i museets medeltidsutställning men ingen har vetat något om den. Frågetecknen är många och nu ska mysterierna få svar i en ny utställ...
-
Konferens: Kulturarv i väpnade konflikter
12 september 2016
Internationell konferens i Visby på Campus Gotland 15–16 september
-
Framstående uppsalaforskare får pris av Kungl. Vetenskaps-Societeten
30 augusti 2016
Idag, den 30 augusti, delar Kungl. Vetenskaps-Societeten ut Thuréus-prisen och Bergstedska priset till framstående uppsalaforskare vid en ceremoni i Museum Gustavianum i Uppsala.