Lyft fram möjligheterna med fristående kurser
17 februari 2016

Möjligheterna och synligheten för fristående kurser är viktigt att lyfta fram, säger Kerstin Rydbeck, dekan för historisk-filosofiska fakulteten.
Det återstår ungefär halva mandatperioden för dekan och ledamöter i fakultetsnämnden för historisk-filosofiska fakulteten. Vi träffade dekanen Kerstin Rydbeck för att höra vad som hänt och vad som kommer framöver.
Vad har ni uppnått hittills?
– Vid årsskiftet sjösattes de nya forskningsnoderna, några är omstöpta från de tidigare noderna och några är nya. En av de tidigare noderna har utmynnat i en programansökan till Riksbankens Jubileumsfond och det var ju en av tankarna med forskningsnoderna. Vid årsskiftet förändrades också den organisatoriska placeringen av Hugo Valentin-centrum, nu ligger de under historiska institutionen.
– Vi har nu en ledningsgrupp på fakulteten med två prodekaner, där Anders Ekström särskilt fokuserar på forskning och forskarutbildning och Maria Ågren på rekryteringsfrågor. Det här har fungerat jättebra, tycker jag. Bland annat har Maria har tillsammans med kanslipersonalen arbetat med nya rutiner för rekrytering av forskare för att få ner handläggningstiderna. De har betat av ärenden som hade samlats, skrivit instruktioner till sakkunniga och hjälpdokument som ska stötta processen.
– Det är roligt att speldesign på Campus Gotland startar de första kandidatprogrammen på engelska vid Uppsala universitet nu till hösten 2016. Studenterna på speldesign är väldigt engagerade och bidrar jättemycket till verksamheten.
Vad återstår att göra?
– För att gå vidare med Liberal arts-programmet på Campus Gotland behöver vi känna ledningens långsiktiga stöd. Programmet har fungerat bra, studenterna är nöjda men för att bygga vidare måste vi veta att det är en långsiktig satsning av universitetet. Övrig utveckling på Gotland kräver också långsiktighet, nu är det nog lite så att institutionerna inte känner långsiktig trygghet.
– Vi vill fortsätta utveckla de fakultetsgemensamma delarna av forskarutbildningen. Vi har startat ett gemensamt doktorandkollegium och har också gemensamma skräddarsydda forskarutbildningskurser. Det kan bli fler fakultetsövergripande kurser, det hänger på doktorandernas önskemål.
– Vi måste strida för synligheten och möjligheterna med fristående kurser, även rektor har konstaterat att vi måste lyfta fram fristående kurser. Men samtidigt finns ju inte den tryckta kurskatalogen kvar längre och kursämnena finns inte heller med i den tryckta Studier & Studentliv.
– Initiativet med digital humaniora är intressant. Vilken humanistisk forskare kommer inte att hålla på med digital humaniora i framtiden?
Relaterad information
Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten
-
Satsning på medicinsk humaniora och samhällsvetenskap
12 december 2016
Uppsala universitet satsar på att utveckla området medicinsk humaniora och samhällsvetenskap. Projektet innebär fördjupat samarbete mellan forskning och utbildning inom humaniora, samhällsvetenskap, medicin och farmaci.
-
Karin Johannisson har avlidit
02 december 2016
Karin Johannisson, professor emerita i idé- och lärdomshistoria har avlidit efter en tids sjukdom. Karin Johannisson har satt stora avtryck både inom forskningen och hos allmänheten.
-
Nationell konferens om rasismforskning i Uppsala
25 november 2016
Den 23-24 november samlades ett hundratal forskare från hela landet i Uppsala för att diskutera rasismforskningens utmaningar. Konferensen var den första i sitt slag och är tänkt att bli årligen återkommande som en del av Uppsala universitets sats...
-
Tryckfrihetsförordningen i Sverige fyller 250 i år.
21 november 2016
Jubileet uppmärksammas 1 december med öppna seminarier om tryck- och yttrandefriheten i Sverige och världen 1766-2016.
-
Genusvetenskap nytt forskarutbildningsämne
17 november 2016
Hallå där Helena Wahlström Henriksson, professor vid Centrum för genusvetenskap. Ni har anställt er första doktorand i forskarutbildningsämnet genusvetenskap. Var det många som sökte tjänsten?
-
Temadag om religion och politik
15 november 2016
Möt universitets forskare i brännpunkten mellan religion och politik. Museum Gustavianum bjuder in till föreläsningar och kulturaktiviteter för hela familjerna.
-
Fritt Ord 250 – firar det fria ordet
14 november 2016
2016 fyller Tryckfrihetsförordningen 250 år. I samband med detta anordnas ett jubileum för att fira det fria ordet och tillgång till fri information – Fritt Ord 250 är. Det uppmärksammas av Uppsala universitet på flera sätt, bland annat med semina...
-
Klimatforskning vid Uppsala universitet får 11 miljoner
04 november 2016
Vetenskapsrådet beviljar sammanlagt 54 miljoner kronor till tio olika forskningsprojekt om klimat och miljöförändringar i låginkomstländer. Två av forskningsprojekten leds av forskare vid Uppsala universitet.
-
Digitalisering av kulturarv diskuteras under AIMday
27 oktober 2016
Kulturarv har alltmer hamnat i fokus som ett område av betydelse för det moderna samhällets utveckling. Modern teknik skapar nya möjligheter för hur kulturarv kan tillgängliggöras, förmedlas och gestaltas. Digitaliseringens potential och utmaninga...
-
40 miljoner till uppsalaforskning inom humaniora och samhällsvetenskap
24 oktober 2016
Riksbankens Jubileumsfond (RJ) har nu beslutat om 2016 års bidrag till forskning. Totalt har har över 300 miljoner kronor beviljats till svensk forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. Av dessa har Uppsala universitet fått drygt 40 miljoner...
-
Finansiering till forskning om gendergapet
14 oktober 2016
De nordiska länderna ligger i topp när det gäller jämställdhetsfaktorer men inom forskning och innovation placerar sig Norden bara genomsnittligt. Den här ska undersökas i ett nytt forskningsprojekt vid Centrum för genusvetenskap.
-
Större arena för genusluncherna
14 oktober 2016
De populärvetenskapliga genusluncherna har flyttat till Uppsala stadsteater.
-
Litteraturprofessor kommenterar Nobelpriset
13 oktober 2016
Årets Nobelpris i litteratur tilldelas Bob Dylan "för att ha skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen". Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, kommenterar valet av pristagare.
-
Ny hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten
05 oktober 2016
Arkeologen Jeremy B. Rutter, professor emeritus vid Dartmouth College, USA, har utsetts till ny hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten.
-
Fem miljoner till bildkonstprojekt
24 september 2016
Vetenskapsrådet har tagit beslut om projektbidrag inom konstnärlig forskning. Av totalt 51 ansökningar har sju projekt fått bidrag. Ett av bidragen går till Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet.
-
Museibesökare får följa analys av gåtfull ringbrynjehuva
19 september 2016
Vid Enköpings museum finns en ringbrynjehuva som är unik i sitt slag i Sverige. Huvan har tidigare varit utställd i museets medeltidsutställning men ingen har vetat något om den. Frågetecknen är många och nu ska mysterierna få svar i en ny utställ...
-
Konferens: Kulturarv i väpnade konflikter
12 september 2016
Internationell konferens i Visby på Campus Gotland 15–16 september
-
Framstående uppsalaforskare får pris av Kungl. Vetenskaps-Societeten
30 augusti 2016
Idag, den 30 augusti, delar Kungl. Vetenskaps-Societeten ut Thuréus-prisen och Bergstedska priset till framstående uppsalaforskare vid en ceremoni i Museum Gustavianum i Uppsala.
-
Upplev Vendeltidens Gamla Uppsala med ny interaktiv app
29 augusti 2016
I Gamla Uppsala finns ett av Skandinaviens mest spännande kungsgårdsområden från järnåldern. En gång fanns här mängder av hus och andra byggnadsverk, vilket besökare hittills fått försöka föreställa sig med hjälp av skisser. I slutet av augusti la...
-
Studenter bidrar till forskningen om Vasa
27 juni 2016
Under vårterminen har studenter på masterprogrammet i tidigmodern tid gjort praktik på Vasamuseet i Stockholm.