Ny hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten

5 oktober 2016

Arkeologen Jeremy B. Rutter, professor emeritus vid Dartmouth College, USA, har utsetts till ny hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten.

Jeremy B. Rutters insatser inom arkeologi vilar på hans banbrytande studier av keramiskt material från bronsålderns Grekland. Hans arbeten har blivit omistliga standardverk för kunskap om så olika saker som den mykenska kulturens uppkomst i Lakonien, livet i den minoiska hamnstaden Kommos och de första grekisktalande människogrupperna som slog sig ned i det egeiska området. Den gemensamma nämnaren i hans arbeten är de noggranna och innovativa analyserna av keramik kombinerade med de nya frågor han ställer till materialet.

Historisk-filosofiska fakulteten och Museum Gustavianum vill uppmärksamma Jeremy B. Rutters betydelse för vår förståelse av delar av universitetets arkeologiska samlingar och hans uppmuntran av yngre forskare. Han har funnits till hands som kritisk granskare och konstruktiv kollega för två generationer av forskare vid Uppsala universitet.

Promotionen äger rum i Uppsala domkyrka den 27 januari 2017.

Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten