Litteraturprofessor kommenterar Nobelpriset

13 oktober 2016

Årets Nobelpris i litteratur tilldelas Bob Dylan "för att ha skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen". Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, kommenterar valet av pristagare.

Att det var Bob Dylan som utsetts till 2016 års Nobelpristagare i litteratur meddelades traditionsenligt av Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius på torsdagen.
Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, menar att han är en välförtjänt pristagare:
– Det är väldigt glädjande och överraskande, men inte överraskande på grund av hans litterära ställning utan mer för att det innebär att akademien nu går utöver den tryckta boksidan när de utser pristagare. Bob Dylans stora insats är ju hans sångpoesi där han är sin tids största och en mycket värdig pristagare.

Johan Svedjedal forskar inom området litteratursociologi och har skrivit flera tidningsartiklar och essäer om Bob Dylan.
– Det är den muntliga aspekten av honom som intresserar mig. Han är en musikalisk förnyare men förvaltar samtidigt en gammal muntlig tradition inom folkmusik och blues, säger han.

Hans personliga Dylanfavoriter är albumen Blonde on Blonde, Blood on the Tracks och Time Out of Mind.
– Det finns ju flera favoriter, men på de här skivorna, som på många andra, lyckas han kombinera musik och djärva, djuplodande texter.

 

Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten