Tryckfrihetsförordningen i Sverige fyller 250 i år.

21 november 2016

Jubileet uppmärksammas 1 december med öppna seminarier om tryck- och yttrandefriheten i Sverige och världen 1766-2016.

Det är en världsunik händelse som nu firar 250 år. Tryckfrihetsförordningen slår fast att alla har rätt att i tal och skrift uttrycka sig fritt, när tryckfrihetsförordningen antogs i Sverige 1766 var den först i sitt slag i världen.

– Sverige var tidigt ute med lagstiftning inom det här området. Vi var pionjärer, före både det självständiga USA och det revolutionära Frankrike, säger Göran Svensson, lektor vid institutionen för informatik och media och en av arrangörerna av seminariet.

Med den nya mediala världsbilden som vuxit fram de senaste åren är tryckfrihetsförordningen mer aktuell än någonsin.

– Med dagens situation när tryck- och yttrandefrihet ifrågasätts och inskränks i länder runt om oss är det betydelsefullt att uppmärksamma den svenska traditionen inom området och vad den betyder i det nya internationella klimatet.

På seminariet "Tryckfriheten 250 år. Från frihetstid till informationsålder" 1 december kommer några av universitets forskare att berätta om framväxten av tryckfriheten och situationen för tryck- och yttrandefriheten i dagens digitala samhälle.

---

Tid: 1 december kl. 9.30-12.00

Plats: Ekonomikum, Kyrkogårdsgatan 10, Hörsal 4

Läs mer

Arrangör: Forum för Kinastudier, ämnet kinesiska vid institutionen för lingvistik och filologi och institutionen för informatik och media.

 

Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten