8 mars startar feministiska stadsvandringar i Uppsala

17 februari 2017

Personporträtt på Maja Bodin fotograferat utomhus.

Maja Bodin, doktorand vid Centrum för genusvetenskap, är initiativtagare till feministiska stadsvandringar som startar 8 mars i Uppsala.

Hallå där Maja Bodin, doktorand vid Centrum för genusvetenskap, som har tagit initiativet till att starta feministiska stadsvandringar i Uppsala med start på internationella kvinnodagen 8 mars. Varför startar ni feministiska stadsvandringar?

– Vi vill lyfta fram personer och händelser som varit och är viktiga i kampen för jämställdhet och lika villkor. Personer och historiska händelser som ofta osynliggjorts, glömts bort eller som inte fått ta plats.

Har du något konkret exempel?

– Vi kommer bland annat att besöka Universitetshuset, Domkyrkan och Carolina Rediviva och berätta både om framstående kvinnliga akademiker och feministiska och politiska aktivister med eller utan koppling till universitet.

Har det varit svårt att välja ut material?

– Det har varit så många idéer att det blivit lite svårt att välja. Det finns så mycket att berätta om vi måste börja någonstans!

Vem vänder sig stadsvandringarna till?

– Alla, och jag hoppas verkligen att många blir intresserade och vill delta. Vi tar också tacksamt emot idéer, historier och anekdoter eller om någon vill vara guide. Det sitter säkerligen många människor runt om på universitet med en massa kunskaper som vore intressant att lyfta fram.

Hur fick du idén?

– Jag var på en genussommarskola i Göttingen och en kväll hade de ordnat social aktivitet i form av en feministisk stadsvandring. Det var jättekul och när jag kom hem kollade jag upp om det finns något liknande i Uppsala men hittade inget. Jag presenterade idén på ett personalmöte och fick positiv respons. Vi bestämde därför att söka medel från universitetets Råd för lika villkor och fick positivt besked strax före jul.

Ni har finansiering för en testperiod, vad händer sedan?

–Vi har insett att om intresset finns går det utveckla vandringen på flera sätt genom olika samarbeten. Vi har flera spännande idéer men nu gör vi en testperiod med fyra vandringar som vi utvärderar, sedan får vi se vad nästa steg blir.

---

Fakta

Fyra stadsvandringar är planerade enligt nedan:

  • 8 mars 16.30
  • 2 april 15.00
  • 10 maj 18.00
  • 7 juni 18.00

Stadsvandringarna är kostnadsfria och samling sker vid Erik Gustaf Geijer-statyn utanför Universitetshuset. Det krävs ingen föranmälan men arrangören ser gärna att man meddelar sitt intresse i förväg.

Mer information och kontaktuppgifter för intresseanmälan

De feministiska stadsvandringarna är ett av nio projekt som har fått finansiering av Rådet för lika villkor vid Uppsala universitet.

Nyheter - Historisk filosofiska fakulteten